Umetnost

Još jedna Vukova nagrada stigla u Užice

Posted: 7. februara 2018. u 19:14   /   by   /   comments (0)

Vukova nagrada, priznanje koje dodeljuje  Kulturno prosvetna zajednica Srbije  uručena je dobitnicima za 2017.  u utorak 6. februara u Predsedništvu Srbije, a među laureatima su i dvojica Užičana: direktor Narodnog muzeja Užice- Nikola Gogić i novinar RTS , poreklom iz Užica, Branko Stanković. Prošle godine, Narodno pozorište Užice dobilo je Izuzetnu Vukovu nagradu, pa je tako dve godine za redom ovo prestižno priznanje stiglo u grad na Đetinji.

Vukovu nagradu za 2017.  dobili su i slikar iz Loznice Dragan Bartula, privrednik i mecena kulture Branislav Baćović (Beograd), Dečji kulturni centar Beograd, muzeolog Dragan Drašković (Kralјevo), kulturni poslenik Dragan Kojić (Novi Sad), slikar i grafičar Borivoj Popržan iz Novog Sada, dirigent i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić, književnik Joviša M. Slavković (Guča).

Izuzetna Vukova nagrada pripala je Bogosloviji Svetog Kirila i Metodija iz Prizrena, Galeriji Matice srpske (Novi Sad) i primadoni Milki Stojanović.

Dobitnicima nagrada čestitao je i ministar kulture RS, Vladan Vukosavljević, koji je u svom obraćaju rekao da su „vredni poslenici kulture dobili priznanje koje svedoči da je njihov rad prepoznat i vrednovan visokim Vukovim imenom“. Ministar je takođe rekao i da je „Vukov rad bio i da je i danas izložen kritikama, ali da ne možemo znati gde bi nas reka istorije odvela da nije bilo njega.

Vuk je u svom velikom radu između ostalog otkrio i svetu predstavio veliki značaj srpske epske narodne poezije”- rekao je Vukosavaljević i dodao da  „da je na već situ i bogatu trpezu evropske kulture Vuk izneo dragulјe naše epske narodne tradicije i takvo blago je zagrcnulo čak i veličine kao što su i Gete i braća Grim”.

 „Što su gođ ljudi na ovome svijetu izmislili, ništa se ne može usporediti s pismom. Prijatelju ili znancu svome, koji je na daleko preko bijelog svijeta, poslati misli svoje na komadu artije; čitati što su drugi pisali prije dvije iljade godina i napisati da mogu drugi poslije nekoliko iljada godina čitati; to je nauka, koja um ljudski gotovo prevazilazi i moglo bi se reći da je onaj koji je prvi nju izmislio, bio više Bog nego čovek. Pismo je otvorilo put umu ljudskome“- citirao je Vuka Stefanovića Karadžića na dodeli priznanja Generalni sekretar Kulturno prosvetne zajednice Srbije , Živorad Ajdačić, ističući da je za 62 godine postojanje ove organizacije „urađeno mnogo kako bi kultura, u onom najširem i najlepšem smislu, bila prisutna i važna u svakom kutku Srbije“.

Popularni autor emisije „Kvadratura kruga“,Branko Stanković, zahvaljujući se na nagradi, rekao je „da mu je čast naći se među dosadašnjih, više od pet stotina, dobitnika“, a da je čast veća time što je kao novinar dobio nagradu u vreme kada mnoge televizije svojim programima ne rade na korist svom narodu.

Žiri za dodelu Vukove nagrade radio je u sastavu: kompozitor Svetislav Božić (predsednik), akademski slikar Momčilo Antonović, književnik Milovan Vitezović, istoričar Žarko Dimić, frulaš Bora Dugić, dramska umetnica Rada Đuričin, književnik i književni prevodilac Dragan Mraović i književnik Selimir Radulović.

M.N. / Izvor: Tanjug, RTS/ Foto: Tanjug