Najava, Plus

Jedinstvenost reči: „Putujuća izložba reči“ u Arilju: 10. oktobar

Posted: 7. oktobra 2017. u 18:44   /   by   /   comments (0)

„Putujuća izložba reči“ naziv je projekta koji se bavi jezikom kao nematerijalnom kulturnom baštinom, a koji će sada biti predstavlјen posetiocima u Gradskoj galeriji u Arilјu, 10. oktobra u 19 časova. Oganizator izložbe je Narodna biblioteka Arilјe u saradnji sa Udruženjem In Akt koje je realizator izložbe.

Cilј projekta „Putujuća izložba reči“ je obnavlјanje veze sa stvaralačkom moći srpskog jezika i to kroz istraživanje, prikuplјanje i predstavlјanje autentično srpskih reči.

U okviru ovog projekta sačinjena je baza jedinstvenih, novih i starih srpskih reči: zaboravlјenih, manje korišćenih, lokalnih, izmišlјenih, žargonskih, novih. Reči su na izložbi predstavlјene u grupama, tako da omogućavaju posetiocima izložbe da osete i otkriju ona mesta na kojima je srpski jezik živ, kreativan i svež.

Na ovoj izložbi će biti predstavlјeno oko 1000 reči i dvedesetak ilustracija. Deo izložbe predstavlјaju i umetnički radovi grafičkih dizajnera Radomira Vukovića i Nikole Puzigaće, ilustratora Dobrosava Boba Živkovića, slikarki Dunje Jung i Simonide Radonjić i strip autora Alekse Gajića, kojima su prikuplјene reči poslužile kao inspiracija.

Izložba omogućava i interakciju sa posetiocima koji su pozvani da doprinesu proširenju baze reči, ostavlјajući na izložbi reči iz svog rodnog kraja , reči kojih se sećaju iz detinjstva ili nove reči, za koje su nedavno saznali.

S. Jovašević