Najava, Umetnost

Jedinstvena izložba rock fotografija autorke Marine Pešić u Gkc Užice

Posted: 5. septembra 2018. u 22:49   /   by   /   comments (0)

Užičanka Marina Pešić predstaviće se sugrađanima drugi put za dve godine izložbom fotografija sa rok koncerata, a ovog puta pripremila je postavku koja je jedinstvena po tome što svaka od fotografija nosi potpis izvođača- poznatih rok muzičara. Izložba će biti otvorena u Gradskom kulturnom centru Užice, u četvrtak, 6. septembra od 19 časova, a nakon svečanog otvaranja uslediće mini koncert dua Shomy Boy & Mr. Cream, i na kraju večeri film „YU rock legende“. Upravo ovim legendama se Marina posvetila, pa je objektiv njenog fotoaparata bio jedan od svedoka koji je na koncertima zadnjih godinu dana, koliko je trajala priprema izložbe, potvrdio da su stare rock snage još uvek muzički sveže.

Naime, Marina je, napravivši koncept izložbe u glavi, u kome je ubeležila nesvikadašnju ideju da fotografije potpišu izvođači, stvorila sebi i dupli razlog za odlazak na koncerte:jednom radi fotografisanja, a potom, još jednom, istim povodom, ali uz zadatak da joj autori iste i potpišu.

-Nije mi bio problem da ovako radim, na prvom mestu zato što sve jedno volim i najviše na to i trošim slobodno vreme: da posećujem koncerte, a druga stvar je što većinu izvođača, nakon višegodišnjeg bavljenja koncertnom fotografijom i poznajem lično, i drago mi je da ih uvek vidim. Svi su bili oduševljei idejom i rado su se odazvali na poziv za potpis, tako da jedva čekam da vidim reakcije publike.

Marina inače živi i radi u Novom Sadu, ali je Užice uvek imalo prioritet u njenom srcu, tako da se opredelila da ovu izložbu, ne obazirući se na druge mogućnosti, prvo predstavi sugrađanima.

-Na izložbi će biti predstavljeno 40 novih fotografija, a nadam se da će nakon Užica, još neki gradovi biti u mogućnosti da je podrže- rekla je neumorna autorka.

Ona se, ovog puta, skoncentrisala na izvođače muzike 70- tih i  80-tih godina, svima dobro poznate rock legende, ali i nešto mlađe bendove verne rock zvuku koji neguju autorstvo u muzičkom izrazu.

Valja istaći da je ovo prvi put u našoj zemlji da se realizuje izložba koncertnih fotografija ovakvog koncepta i da pored foto umeća Marina ovog puta predstavlja, na jedan specifičan način, i svoju kolekcionarsku sklonost ka autogramima rok zvezda.

M.Nikolić