Sport

Jedanaestogodišnji Užičanin, Lazar Kostić, juniorski prvak države

Posted: 16. novembra 2017. u 23:47   /   by   /   comments (0)

 

Jedanaestogodišnji Užičanin Lazar Kostić, učenik petog razreda Osnovne škole „Nada Matić“, član užičkog Bilijar kluba „MASSE“, pobednik je trećeg Turnira „U17“ u bilijaru, koji je održan proteklog vikenda u Čačku u okviru Prvenstva Srbije. Prvenstvo Srbije organizuje Srpska bilijar asocijacija, a turnir je održan u čačanskom Bilijar klubu „Libero 5“, koji važi za jedan od najuspešnijih u Srbiji. Iako je među najmlađima, u kategoriji „U17“ takmiče se igrači starosti do 17 godina, Lazar Kostić je u Čačku bio veoma ubedlјiv: pobedio je u sva četiri meča, u prvom sa 7 : 4, u drugom čak sa 7 : 0, u trećem sa 7 : 3, i u četvrtom finalnom, u kome mu je protivnik bio Nemanja Zlatković iz Vranja,  takođe sa 7 : 3.  Nadmetalo se ukupno 10 takmičara iz Srbije, a ova pobeda je Lazaru Kostiću donela 1.000 bodova i posle tri kola nalazi se na prvom mestu takmičarske liste sa 2.000 osvojenih bodova.

Na prethodna dva turnira koji su bodovani za Prvenstvo Srbije, Lazar Kostić je prvo u Beogradu osvojio treće mesto, a zatim je u Nišu bio peti. Kako ističe njegov trener Ljubiša Vranešević, Lazar je u Čačku pružio odličnu partiju i prikazao odličnu igru koju će svakako dograđivati jer on trenira tek nešto duže od godinu dana. „Lazar je miran, pribran i staložen igrač, što su inače najbitnije karakteristike igrača u bilijaru. Ako nastavi ovako, svakako će postići cilј. Mnogi su primetili da je on vrlo talentovan i da ima lepu budućnost.  Nastupiće na još pet turnira, i ako zadrži prvo mesto na listi juniora do 17 godina, u šta ne sumnjamo, kvalifikovaće se za Evropsko juniorsko prvenstvo“, – kaže Vranešević.

Već u nedelјu je novi nastup užičkih igrača bilijara, na Ekipnom prvenstvu Srbije u Pančevu. Takmičenje je u šest disciplina, jednoj za juniore gde će boje Užica braniti Lazar Kostić, jednoj za takmičarke i u četiri za seniore. Turnir se održava u pančevačkom Bilijar klubu „Duga devetka“.

Zanimlјivo je da Lazar Kostić trenira i fudbal. On je golman pionirske ekipe Jedinstvo-Putevi, koja se takmiči u Mini-maksi ligi. Već je osvojio tri pehara kao najbolјi golman na turnirima u svom uzrastu. Lazar često subotom stoji na golu svoga tima „Jedinstvo-Putevi“ a nedelјom učestvuje na turnirima Srpske bilijar asocijacije u dresu Bilijar kluba „MASSE“. Valјa takođe naglasiti da mu sve to ne smeta da bude odličan učenik, jer on školu stavlјa na prvo mesto bez obzira na velike obaveze i skoro svakodnevne treninge na fudbalskom terenu i za – bilijarskim stolom.

S. Tijanić