Najava, Umetnost

Janko Radišić sa monodramom „E moj Todore“ u Gkc Užice

Posted: 14. aprila 2019. u 16:52   /   by   /   comments (0)

Monodrama „E moj Todore“ nastala po istoimenoj knjizi Bojana Ljubenovića, a u adaptaciji, režiji i izvođenju Janka Radišića u Užicu će premijerno biti izvedena u Gradskom kulturnom centru u utorak, 16. aprila od 20 časova. Premijera ove monodrame bila je na Svetski dan pozorišta, 27. marta, u Čajetini.

Ljubenovićeva knjiga napisana u formi dnevnika koga vodi Todor, seljak iz Šumadije, poslužila je kao osnov za Radišićevu monodramu u kojoj glavnom junaku, vođenje dnevnika ne služi samo da zapiše šta mu se događa, već on vremenom postaje i njegov sagovornik, i prijatelj kome se ispoveda. On u njemu, slikovito, duhovito, sa osmehom i podsmehom sagledava sveti i opisuje ljude i događaje u svom selu Miloševu. Od dana kada je počeo da vodi dnevnik, Todor Trajković je i počeo da „misli neprestano“ a vreme do dnevnika, u kome je mislio „umereno i povremeno“ ,poslužilo je za skupljanje „naboja“ da počne da zapisuje sve ono što ga tišti, raduje,veseli ili čini ogorčenim.

-Kao i za sve u životu, tako i za moju prvu monodramu u karijeri (a vrlo moguće i poslednju) bilo je potrebno da se sklope mnoge kockice. Tragajući za tekstom, koleginica Vesna Stanković mi je rekla da pogledam priče koje Ljubenović objavljuje u Večernjim novostima. Već posle nekoliko priča, pozvao sam Bojana i saopštio mu svoju ideju i želju. Zašto je izbor pao baš na taj tekst tj. knjigu? Odgovor je vrlo jednostavan, a spoznaće ga svi koji pročitaju knjigu ili pogledaju komičnu monodramu. A meni ostaje nada da će Todor Trajković dočekati duboku starost, kako u knjizi tako i na sceni- izjavio je Janko povodom svoje monodrame.

Janko Radišić je rođen 1986. godine u Užicu. Diplomirao u klasi prof. Juga Radivojevića na Akademiji umjetnosti u Bijeljini, odsek gluma.

Cena ulaznice je 200 dinara i može se nabaviti na biletarnici Gkc Užice.

M.M. / Foto: Janko Radišić, privatna arhiva

 

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.