Umetnost

Izuzetna Vukova nagrada čast i za Narodno pozorište Užice i za zajednicu

Posted: 13. februara 2017. u 18:40   /   by   /   comments (0)

Povodom  priznanja koje je Kulturno prosvetna zajednica Srbije dodelila Narodnom pozorištu Užice, Izuzetne Vukove nagrade, za predstavnike ove kulturne institucije upriličen je prijem u kabinetu gradonačelnika Užica u ponedeljak 13. februara.

Direktor Narodnog pozorišta Užice, Zoran Stamatović, ovom prilikom je izjavio:

-Ceneći napor naših sugrađana još od XIX veka, daleke 1856. godine do današnjeg dana da budu posebni, drugačiji, a jedan od elemenata za koje su se opredelili jeste osnivanje Teatralnog društva u okviru užičkog Čitališta, a od 1945.godine, i osnivanje profesionalnog pozorišta. Ovo zaista jeste kontinuitet koji Užice čini posebnim i drugačijim. Ovaj grad svojim urbanim duhom od 1945., ali i od 1901. kada su Mališa Atanacković  i njegovi istomišljenici shvatili da možete biti noviji samo ako idete u skladu sa vremenom koje predstoji . “Iz ovih dolina se dobro vidi”- rekao je kasnije Ljubomir Simović, “kad se popenješ na Gimnaziju”, a mi smo, nekako napravili jedan novi postament. Taj postament je Narodno pozorište Užice, a iz tog pozorišta, čini mi se, da se dovoljno jasno vidi svuda dokle pozorišna reč dopire, sintetišući umetnike koje pozorište okuplja. Nagradu koja nosi ime našeg velikana , Vuka, doživljavam kao nagradu za sve sugrađane , svih generacija , od daleke 1856. Godine do današnjeg dana , za pozorišne pregaoce, a u njih ubrajam i etnuzijazam gledalaca koji su često morali da se suočavaju sa našim “eksperimentima” za koje su verovali da vode u nešto što je dobro, drugačije, a Užice se po tom drugačijem uvek razlikovalo i vuklo unapred u svakom vremenu i svakoj epohi.005

Izražavajući osećaj  obaveze prema precima i onima koji su istoriju umetnosti sačinili kao deo istorije Užica , ali i odgovornosti prema vremenu sadašnjem, Stamatović je dodao:

-Svesni smo da smo dobili šansu koju je neko video kroz naš kvalitetan rad, I kroz Jugoslovenski pozorišni festival, i kroz negovanje kvalitetnog repertoara. Bitni oslonci našeg repertoara nisu samo svetski klasici, već pre svega domaći pisci, ali  I onome na čemu insistiram – na zavičajnom piscu: piscu Užičaninu, piscu Zlatiborcu , piscu iz ove okoline koji dobro razume svoj duh , i na pravi način se obraća svom narodu, ali I koga dobro razume svet. Lubomir Simović se igra u preko sto zemalja, a Milutin Uskoković, posle naše prestave , biva interesanatan za celu Srbiju, ali i region.

-Pozorište je uvek bilo brana primitivizmu, nevaspitanju svake vrste, odraz želje da budemo lepši i bolji. Ova nagrada daje podsticaj da tu lepotu širimo na svim frontovima – dodao je Stamatović, izrazivši zahvalnost Gradu Užicu na iniciranju predloga da užičko pozorište dobije Vukovu nagradu, što je i rezultiralo ovom Izuzetnom Vukovom nagradom.

003U ime Grada, komentar na priznanje Narodnom pozorištu Užice dao je predsednik Skupštine ,Branislav Mitrović:

-Činjenica da je naše pozorište dobinik nagrade za doprinos kulturi na svesrpskom prostoru koju dodeljuje Kulturno prosvetna zajednica , potvrđuje sve ono što mi Užičani dobro znamo: ulogu, doprinos i renome našeg pozorišta. Kako u obrazloženju žirija stoji, Narodno pozorište Užice postalo je “teatarski fenomen” daleko od metropole, u ne baš povoljnim uslovima, i ne baš velikom medijskom pažnjom, sve ove godine privlači veliki broj posetilaca i značajno utiče na širu kulturnu scenu.

Prvak drame Narodnog pozorišta Užice, Slobodan Ljubičić, dobinik Zlatne značke KPZ,  izneo je  mišljenje da je Izuzetna Vukova nagrada “došla u prave ruke” “najboljem pozorištu u Srbiji”, istovremeno naglasivši da je nagrada i  obaveza da se zadrži dosadašnji nivo kvaliteta.

M.Nikolić