Najava, Vesti

Izložba“Homewards“ autorke Saše Tatić u galeriji „Reflektor“

Posted: 8. maja 2018. u 01:42   /   by   /   comments (0)

Izložba „Homewards”, autorke Saše Tatić, biće otvorena u galeriji „Reflektor“ u petak, 11. maja od 19 časova.

Rad „Homewards” Saše Tatić nastao je u vreme globalizacije savremene umetničke scene i delić je svesvetskog mozaika sačinjenog od mnogobrojnih društvenih i političkih pozicija koje su umetnici reprezentovali i/ili rekonstruisali.

„Ciklus radova koji se fokusiraju na naglašavanje značaja habitualnog mjesta nastoje da potvrde i valorizuju ljudske vrijednosti nad materijalnim, pobuđujući dozu empatije kroz pojavnost koja se polako izjednačava sa statusom usvojene ‘tradicije’. Ustaljeni fenomeni na lokalnom nivou, prevedeni u kontekst umjetnosti otvaraju mogućnost postavljanja pitanja evocirajući istovremeno kritičku svijest.“- kaže se u predgovoru kataloga izložbe, a autorka daje kratak pregled sadržaja koji rad „Homewards“ sadrži:
„Peticija za proglašenje (ne)završenog stambenog objekta spomenikom poslana Komisiji za očuvanje Nacionalnih Spomenika; kratki dokumentarni film koji prati tri različite priče nezavršenih pororodičnih kuća; stare porodične fotografije sa fragmentima kuće upoređene s istim fragmentima zabilježenim danas; kopanje temelja vlastite kuće prilagođenog željama i mogućnostima u trenutnoj situaciji; dokazuju da velika očekivanja i nada za boljim sutra nisu izgubljeni uprkos ulaganjem ponekad sizifovskih napora da se postavljeni ciljevi i ostvare.“

Saša Tatić rođena je 1991. u Banja Luci, gde je diplomirala na Akademiji Umjetnosti Banjalučkog Univerziteta. Master studije, smera Umjetnost u javnom prostoru i Nove umjetničke strategije završila је 2017. godine na Bauhaus Univerzitetu, kao DAAD stipendista. Trenutno živi i radi u Berlinu.

„Dok savremeni koncept života stremi ka definisanju doma kao fikcije kreirane iz potrebe da se pripada (Dom je tamo gdje sam ja), tradicionalniji pogledi još uvijek ga vezuju za mjesto odakle čovjek dolazi (Dom je tamo gdje mi je kuća). Sa sviješću oblikovanom odrastanjem u okruženju utemeljenom na tradicionanom shvatanju, te prihvatanjem novog pogleda koji je podstaknut izmještanjem i boravkom na drugoj lokaciji, kao rezultat ove kombinacije dom prerasta u status prisvojenog mjesta, koje ne postoji u realnosti i u potpunosti zavisi od individualne percepcije.

Velik udio nostalgije isprepleten sa zdravim razumom, racionalizovao je i izoštrio moje lično shvatanje njegovog značaja, kako u kontekstu egzistencije tako i u kontekstu formiranih društvenih vrijednosti, ali i u sferi potencijalnog kreiranja novih modela vrednovanja segmenata života. „- istakla je umetnica neka od svojih razmišljanja vezana za nastanak i suštinju rada koji će moći da vidi užička publika u galeriji Reflektor.

M.Nikolić