Umetnost

Izložba „Spašavanje Srbije“ u Užičkoj gimnaziji

Posted: 13. januara 2019. u 10:45   /   by   /   comments (0)

U Užičkoj gimnaziji u ponedeljak 14. januara biće otvorena izložba „Spašavanje Srbije-Američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915.“

Tema ove izložbe je učešće američke misije koju su činili zdravstveni radnici na čelu sa, tada najpoznatijim epidemiologom ,Ričardom Strongom na suzbijanju epidemije tifusa koja je početkom 1915. zahvatila Srbiju.

“ Američka misija stigla je u Srbiju u aprilu 1915, i, u saradnji sa vlastima u Srbiji, za samo nekoliko nedelja stavila situaciju pod kontrolu, suzbivši epidemiju upotrebom nove metodologije koja će kasnije biti definisana kao „sanitarna revolucija“.

Postavka obuhvata arhivska dokumenta, fotografije, novinske članke i prateće istorijske tekstove koji Američku misiju u Srbiji opisuju kao jedan vrlo važan istorijski događaj koji je ostao nepoznat široj javnosti a koji je preokrenuo ovu tešku situaciju sprečivši tako globalnu katastrofu. Publika će imati priliku i da se upozna sa istorijom Američkog Crvenog krsta i sa pisanjem svetskih medija o Srbiji tokom 1915. Na izložbi će biti predstavljena i mini publikacija sastavljena od arhivske građe i istorijskih tekstova. Najveći deo izloženog materijala prvi put se prikazuje javnosti.

Izložba je do sada gostovala u nekoliko gradova u Srbiji, vođenje kroz postavku realizuje istoričar Milovan Pisari, direktor Centra za primenjenu istoriju, a koji je i njen autor.

Organizator izložbe je Centar za primenjenu istoriju a projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u Srbiji, a u sklopu obeležavanja 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između SAD i Srbije. Izložba u Užicu realizuje se u saradnji sa Užičkom gimnazijom i Užičkom književnom republikom

Otvaranje izložbe u Užičkoj gimnaziji je u 16 časova.

M.N. / Foto: CPI