Najava

Izložba skulptura autorke Olge Jevrić u Gradskoj galeriji Užice

Posted: 8. oktobra 2018. u 00:02   /   by   /   comments (0)

Izložba skulptura autorka Olge Jevrić biće svečano otvorena u sredu, 10. oktobra u 19 časova u Gradskoj galeriji Užice. Izložba se realizuje u okviru saradnje užičke galerije SANU,  a njeno otvaranje deo je programa obeležavanja Dana Grada Užica.

Olga Jevrić (1922- 2014), spada u red najznačajnijih vajara i umetnika koji su obeležili srpsku i jugoslovensku umetnost 20. veka. Olga Jevrić je rođena u Beogradu 1922. godine. Završila je Muzičku akademiju u Beogradu 1946.godine, a 1948. diplomirala jena vajarskom odseku Akademije likovnih umetnostiu Beogradu u klasi prof. Sretena Stojanovića. Na istom fakultetu magistrira 1949. godine, a tokođe studira istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Izlagala je na petnaest samostalnih i preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. NaXXIX bijenalu u Veneciji1958. godine izlaže osam skulptura gde skreće pažnju evropske likovne kritike. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su najznačajnije: Nagrada za dostignuća u skulpturi iz fonda Vladislav Ribnikar (1961), Nagrada za skulpturu na III jugoslovenskom trijenalu savremene umetnosti (1967), Sedmojulska nagrada za životno delo (1979), Nagrada SIZ-a za kulturu grada Beograda za najbolje ostvarenje u 1981. godini (retrospektiva održana u Muzeju savremene umetnosti,1982.), Nagrada autoru čije je delo od trajne vrednosti u srpskoj kulturi na Jesenjoj izložbi ULUS-a (1990), Nagrada 13.novembar za skulpturu na 25. jubilarnoj izložbi jugoslovenske likovne umetnosti na Cetinju (1991), Nagrada Vukove zadužbine (2001), Nagrada Sava Šumanović u Novom Sadu 2013. godine. Bila je član SANU.

Sarađivala je u Likovnoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Jugoslavije i Maloj enciklopediji Prosvete. Dela joj se nalaze u zbirkama Muzeja savremene umetnosti Beograd, Umetničkoj zbirci SANU, zbirci grada Beograda, Galeriji Tera u Kikindi, Nacionalnoj galeriji u Berlinu, kao i u mnogim privatnim kolekcijama. U zbirci skulpture Muzeja savremene umetnosti nalazi se 27 skulptura iz celokupnog opusa Olge Jevrić.

Izvor: Gradska galerija Užice, Muzej savremene umetnosti Vojvodine