Najava, Umetnost

Izložba radova Miloša Gavrilovića u galeriji „Reflektor“: 9. jun

Posted: 7. juna 2018. u 22:35   /   by   /   comments (0)

Izložba radova pod nazivom “Udri ga, kolega” autora Miloša Gavrilovića biće otvorena u galeriji Reflektor ( Nekadašnja kasarna, Krčagovo) u subotu 9. juna u 20 časova.

Miloš Gavrilović je rođen u Užicu (1993.) gde je završio Srednju umetničku školu, na smeru Keramika. Dalje umetničko usavršavanje nastavio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesorke Bosiljke Zirojević Lečić. Učestvovao je na više grupnih izložbi i umetničkih kolonija, a ovo je njegova prva samostalna izložba.

O radu:

Maligna agresija (destruktivnost i okrutnost)

Svaki psihološki problem, stres i nasilje, proističu iz stanja našeg uma; to je osnovna tematika i predmet istraživanja kojim se bavim u svom slikarskom radu. Nauka svojim istraživanjima pokušava da objasni poreklo i značenja ovih pojava, a ja pokušavam da tu vrstu tematike približim posmatraču kroz svoje slike i umetničke radove – kako ove pojave utiču na mene, a kako utiču na druge.
Motiv destruktivnosti kojim se bavim na slici dovodi se u neposrednost sa današnjim životnim situacijama. To je relativno istinit aspekt, i jedna vrsta iskustva i sagledavanja kroz koji sam i sam prošao. Zainteresovan za pitanja i pojave koje se odnose na vlast i represiju vlasti, prikazujem i tematski obrađujem podatke koji se bave nekom vrstom borbe sa istim. Trudim se da naslikam ljude, situacije i svet koji je surov i brutalan. To je pokušaj da se izjasnim o svetu u kome živimo.
Kao što Erih From navodi u knjizi“ Anatomija ljudske destruktivnosti” kod čoveka možemo razlikovati dve potpuno različite vrste agresije. Prva, koju deli sa životinjama, jeste filogeneteski programiran impuls za napad kada su ugroženi vitalni životni interesi. Ova odbrambena “benigna” agresija u službi je opstanka pojedinca i vrste, biološki je adaptivna i prestaje kada pretnja prestaje da postoji. Drugi tip je “maligna” agresija, odnosno destruktivnost i okrutnost; specifična je za čoveka i praktično odsutna kod većine sisara, nije filogenetski programirana i nije biološki adaptivna, nema svrhu i njeno zadovoljenje je pohotno.
U modernom dobu, pojedinac sve više postaje subjekat manipulacije. Njegov rad, njegova potrošnja, njegovo slobodno vreme podložni su manipulaciji putem reklama i ideologija. Pojedinac gubi aktivnu, odgovornu ulogu u društvenom procesu, postaje potpuno prilagođen i uči da ga bilo koje ponašanje, čin, misao ili osećanje koje se ne uklapa u šemu dovodi u neprijatan položaj. Zapravo on jeste ono što treba da bude. Ako insistira da bude sopstvena ličnost, rizikuje – u policijskim državama svoju slobodu pa čak i život, a u nekim demokratijama rizikuje da ne bude unapređen ili nešto ređe, rizikuje svoj posao i što je možda još bitnije, rizikuje da bude izolovan i izopšten iz društva.

M.N. / Izvor: Udruženje vizuelnih umetnika Užica -UVUU