Umetnost

Izložba iz Lampeduze za decu i za odrasle: „Tihe knjige“ u Požegi

Posted: 10. decembra 2018. u 17:37   /   by   /   comments (0)

Međunarodna putujuća izložba „Tihe knjige – iz sveta u Lampeduzu i natrag“ („Silent books IBBY- from the world to Lampedusa and back”) Međunarodnog odbora za književnost za decu i mlade  otvorena je u Gradskoj galeriji Požega u ponedeljak, 10. decembra. Ovu izložbu, nakon Argentine, Brazila, Kanade, Ujedinjenih Arapskih Emirata odakle je došla u Srbiju, putuje i u Ameriku i Švajcarsku , pa se tako naša zemlja, zahvaljujući angažovanju Narodne biblioteke Požega, našla na listi zemalja koje će imati priliku da je vide. Izložba je, pre Požege, gostovala i na Pedagoškom fakultetu Užice gde su budući učitelji i vaspitači mogli da upoznaju još jednu mogućnost za obrazovno vaspitni rad sa decom.

-Specifičnost ove izložbe je da se radi o slikovnicama bez teksta, kakve kod nas ne postoje. Postavka obuhvata slikovnice, preko 50 njih , iz 17 zemalja sveta. Slikovnice koje imao priliku da vidimo na ovoj izložbi su vrlo inspirativne, a njihova najbitnija odrednica kao jedne vrste literature za decu jeste da prevazilaze jezičku barijeru. Skupljene su kao deo kolekcije biblioteke u Lampeduzi, na najužnijem italijanskom ostrvu između Evrope i Azije, gde deca izbeglice sa svojim porodicama stižu u jedan novi svet. Kako bi im se olakšao taj prvi susret u tako teškoj životnoj situaciji, posebno traumatičnoj za decu, ove slikovnice treba bar na tren da im pruže jedno utočište, da im omogući malo sigurnosti i mašte. Za nas ove slikovnice veoma inspirativne, kako za decu tako i za odrasle, budući da se sa ovakvim slikovnicama srećemo prvi put, pa obe kategorije čitalaca mogu i da vide i nauče nešto novo- pojasnila je suštinu ove izložbe, glavni „krivac“ za ovu izložbu ispred organizatora,  Narodne bibliteke Požega, bibliotekarka Daniela Skoković.

Da slikovnice predstavljene na izložbi jesu inspirativne potvrdila je činjenica da su deca, gosti na otvaranju, na Danielinu prezentaciju dve, nama dobro poznate bajke prikazane samo slikama,iznenađujućom brzinom prepoznavali scene i prepričavali, stranicu po stranicu. Uz poznati sadržaj koja su, verovatno zapamtila iz škole ili iz kuće gde su čitali bajke koje su im pokazane, deca se nisu ustručavala da dodaju ni sopstveni, domaštani tekst, vezano za slike koje su, ovom prilikom videli. Tokom trajanje izložbe, ove nedelje, planirane su radionice za požeške osnovce na kojima će, kako je najavljeno, u ambijentu izložbe,  crtati slikovnice bez teksta, ali i pisati poruke za decu iz Lampeduze. Svrha ovih radionica nije samo razvijanje kreativnog i edukativnog potenicijala kod dece, već i podsticaj  za razvijanje empatije.

Izložbu u Gradskoj galeriji Požega otvorio je direktor Narodne biblioteke Požega, Mirko Kragović.

Po rečima prisutne publike, korisnika usluga Dečijeg odeljenja Narodne bibliteke, najmlađih požeških školaraca, nisu samo telefoni i igrice ono što ih zanimaju, kako se smatraju odrasli. Pored obaveze u školi, domaćih zadataka, uvek se nađe vremena i za igru i za knjigu. Ono što njih posebno zanima jesu knjige sa dosta slika, jer kako kažu, „onda mogu i da zamisle kako sve to izgleda, a i da dodaju nešto svoje“.

-Izložba „Tihe knjige-iz sveta u Lampeduzu i natrag“ jeste nastavak saradnje sa IBBY, Međunarodnim odborom za književnost i mlade, budući da je pre  tri godine  Narodna bibliteka Požega realizovala projekat „Letnja škola čitanja“ i tom prilikom su od Amada fonda IBBY dobili donaciju od 5 000 švajcarskih franaka, a u ovaj program bilo je uključeno još devet biblioteka Zlatiborskog okruga. Ono što je poražavajuće za kuturu naše zemlje jeste da je naš Nacionalni odbor IBBY u fazi „mirovanja“, odnosno ne može da bude aktivan činilac ove značajne međunarodne organizacije, budući da ne postoji modus da se sakupi i uplati iznos godišnje članarine od 1500 franaka. Stagnacija u radu srpskog Nacionalnog odbora IBBY-ja traje od  2105. godine, a ova izložba je u Srbiju došla po veoma povoljnim uslovima zahvaljujući inicijativni i dobrim odnosima Daniele Skoković, bibliotekara požeške biblioteke, koja je i predsednik Nacionalnog odbora. Daniela kaže da su apelovali i na Ministarstvo kulture, čak i predali projekat za detljno razrađenim planom aktivosti, i ukazali na svrhu i koristi koje Srbije dobila članstvom, pa  i aktivnostima u IBBY-iju, ali da njihovi apeli za obezbeđivanje sredstava nisu urodili plodom. IBBY je , inače, značajno međunarodno udruženje koja dodeljuje Andersenovu nagradu, organizatori su obeležavanja Međunarodnog dana dečije knjige, 2. aprila, a njihov uticaj na razvoj nacionalnih kapaciteta koji se tiču književnosti za mlade je veoma bitan. Na žalost, nedostajućih  1 500 švajcarskih franaka sve aktivnosti  našeg Nacionalnog odbora stavio je na čekanje za neka bolja vremena, kako  se to kod nas često govori.

Narodna biblioteka Požega je organizator Međunarodnog festivala slikovnica „Čigra“, za čije pokretanje je Daniela dala inicijativu, i zajedno sa grupom entuzijasta iz biblioteke, ali i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja na ovaj način radi na razvijanju osećaja i izdavača, knjižara, vrtića, škola i roditelja za slikovnice. Danela kaže da je zadovoljna kako se sve odvija, budući da su za tri godine, koliko „Čigra“ postoji od domaćeg izrasli na međunarodni festival. Takođe, dodaje i da „bi sve mogli možda i brže da se razvija“, ali su izvesni pomaci i te kako vidljivi. Ova izložba, po njenim rečima, jeste još jedan način da se potencira značaj slikovnice za vaspitanje i edukaciju najmlađih članova društva.

M. Nikolić