Umetnost

Izložba „Doba obnove II“ u Galeriji Reflektor opravdala očekivanja publike

Posted: 9. jula 2018. u 01:53   /   by   /   comments (0)

Autor: Biljana Diković

Od aprila 2017. godine kada je počela da radi Galerija Reflektor, videli smo vrlo dinamičan, raznolik i iznad svega kvalitetan izlagački program iz oblasti savremene vizuelne umetnosti. Između ostalih, imali smo priliku da vidimo i izložbu članova Udruženja vizuelnih umetnika Užica pod nazivom „Doba obnove“. Udruženje je odlučilo da izložba postane tradicionalno godišnje predstavljanje članova, pa je tako u petak, 6.jula 2018.godine, u Galeriji Reflektor otvoreno „Doba obnove II“.

„Ovom izložbom, kroz raznovrsne pristupe, medijske i poetske, osim što se promoviše rad lokalnih umetnika, predstavlja se i kreativna snaga koja će u svom svojem potencijalu biti iskorišćena za budući rad galerije“, napisao je o izložbi teoretičar umetnosti Velimir Popović.

„Velika je čast imati u gradu jedno ovakvo udruženje, oni su puni ideja i puni energije. Dobro je što je Grad na početku prepoznao taj njihov kvalitet i pružio im podršku da se stacioniraju ovde, u ovom prostoru, što su oni lepo iskoristili i lepo uredili. Oni su danas primili nagradu Jelena Šantić koja je u znaku krila, pa s tim u vezi želimo im puno sreće u daljem radu i nadamo se da će ih ta krila pokrenuti da budu još agresivniji u svom radu i još bolji. Naravno, tu će im Grad uvek biti podrška. Oni su zaista ovu nagradu zaslužili, a vredna je i zbog toga što je neka udruženja i galerije čekaju godinama – a oni su je dobili za samo godinu i po dana svog rada. Stvarno su ovde ljudi puni talenta, puni znanja, a veoma mladi‚ od kojih naravno očekujemo velike rezultate. Po onome što su do sada pokazali ovo udruženje zaista čeka lepa budućnost. Nadamo se da ćemo njihova dela gledati u svetskim galerijama, to su akademski građani Užica“, izjavila je za Pasaž Marija Trmčić, član Gradskog veća za kulturu, sport i obrazovanje.
Ona je dodala da je veoma važno da i ova galerija postoji u Užicu, jer Gradska galerija kao i u drugim gradovima u Srbiji predstavlja već afirmisane umetnike, dok Galerija Reflektor pruža mogućnost da se svaki mladi umetnik predstavi umetničkoj publici. Potvrdila je da će opstanak UVUU-a, kao i svakog kulturnog udruženja, i dalje „zavisiti od projekata sa kojima budu učestvovali na konkursima koje raspisuje Grad i Republika, a da će Grad svakako obratiti pažnju da se kvalitetni projekti nagrade“.

Veoma zadovoljan uspešnom postavkom izložbe, na kojoj je svoje radove predstavilo više od trideset članova UVUU-a, predsednik Udruženja Aleksandar Dimitrijević se zahvalio svima što su bili podrška dolaskom na prethodne, ali i na ovu izložbu u Galeriju Reflektor.

Marijana Ćurčić, koordinator UVUU i galerije „Reflektor“, bila je vidno zadovoljna i izložbom i radosna zbog nagrade: „Bilo je stvarno dobro, mnogo fino su nas dočekali u Beogradu. Fantastičan je osećaj kad nas neko, nas male umetnike u malom Užicu, primeti tako. Shvatiš da sve ovo ima smisla i nekako ti stvarno da krila da radiš dalje, da ostvarimo makar deo onoga što smo zamislili“.
Inače, ova nagrada se dodeljuje svake druge godine, UVUU je preuzeo od prethodnih dobitnika, a za dve godine će ih oni predati novonagrađenima. Udruženje umetnika Užice – Galerija Reflektor nagradu je dobilo „u kategoriji organizacija civilnog društva, za hrabrost i iskorak ka stvaranju nove lokalne umetničke zajednice kroz udruživanje i saradnju sa javnim i privatnim sektorom, kao i za zalaganje za očuvanje kulturnog nasleđa grada“.

Kao i prošle godine na izložbi „Doba obnove II“ u Galeriji „Reflektor“ je bilo puno posetilaca, pa ljubitelji umetnosti ali i umetnici, članovi udruženja, zaista mogu da budu zadovoljni.

Na kraju, jedan onih koji su bili sa UVUU na samom početku, otvorio prvo „Doba obnove“ i ispratio sve izložbe prošle godine, Petar Blagojević je rekao za Pasaž kako je radostan zbog svega što su do sada užički umetnici u ovom udruženju ostvarili.
„Pre svega kao Užičanin delim sa svojim sugrađanima taj ponos zbog ove nagrade koju su dobili. Koliko su oni važni i taj njihov rad – mi Užičani smo znali, ali se sada zna i šire u Srbiji, u inostranstvu. Ovo je skup vrlo talentovanih i upornih, obrazovanih i pametnih ljudi, koji su skoro od ničega napravili nešto posebno – što su i drugi, oni koji su za to stručni, primetili i nagradili. Danas ću uživati i na ovoj izložbi, moram da kažem, iako sam bio od samog početka ovde, da imam osećaj da ova galerija postoji najmanje deset godina, jer to njima ide tako lako, rutinski, prepuno je sadržaja, aktivnosti, pozitivne energije. Više apsolutno nema sumnje u ono šta će se dešavati ovde u budućnosti“ – zaključio je Blagojević.

Izložba „Doba obnove II“ može se pogledati narednih sedam dana, a sledeća izložba je autorska Uroša Zvizdića, člana UVUU-a iz Požege.

Foto: Dejan Clement