Najava, Umetnost

Iz Zagreba u Užice- TeHom u galeriji Reflektor: 16. jun

Posted: 13. juna 2018. u 21:46   /   by   /   comments (0)

U galeriji Reflektor u subotu, 16. juna od 21 čas gostuje Miljenko Rajaković sa projektom TeHom, live audio video nastupom  autentične elektronske muzike u eksperimentalno ambijentalnom žanru.

TeHÔM je hrvatski alias, ime autora koji ga je zapravo osmislio, Siniše Očuršćaka (profesora filozofije na Sveučilištu Jezuit za filozofiju u Zagrebu, urednik knjige „Problem duha i tijela u suvremenoj filozofiji“) i njegovog velikog prijatelja, člana projekta u sjeni Miljenka Rajakovića. Siniša je umro 1997. godine i Miljenko je 10 godina poslije reaktivirao projekt u spomen na njegovog originalnog začetnika i danas je jedini član projekta.
Vjerojatno jedan od najboljih priznatih hrvatskih glazbenih izvoznih proizvoda u žanru eksperimentalne ambijentalne glazbe, danas već kultni opskurni underground ambijent projekt TeHÔM priznat među obožavateljima u cijelom svijetu.
To je bio prvi veliki dark & ritual ambient projekt iz Hrvatske koji je bio početkom karijere suportan i izdavan od strane Douglas Pearce-a iz Death in June i njegovog labela Twilight Command zapravo podlabel poznate diskografske kuće New European Recordings (NER) i distribucije World Serpent, kasnije Tesco Distribution. Albumi “Despiritualization Of Nature” (1996) i “Theriomorphic Spirits” (2000) su bili definitivno u samom vrhu izdavanja te vrste glazbe tih godina i dugo se pričalo o njima pa i dan danas.
14 godina nakon zadnjeg CD albuma vrlo cijenjenog CD-a „Theriomorphic Spirits,“ apsolutno kultni i danas klasik u žanru, novi CD album “Lacrimae Mundi” je izdan 2014 za prestižnu kanadsku diskografsku kuću Cyclic Law Records, top label dark ambient žanra i to je još jedno priznanje kvalitetne ambientalne experimentalne glazbe koju TeHÔM radi.
Live album „Live Assault“ izašao je u kolovozu 2017. godine za Cyclic Law u CD formatu i španjolskom labelu La Esencia na LP vinilnoj ploči + bonus CD-u „Extra Assault“ s nekim neobjavljenim studijskim materijalom. U pripremi je i novi četvrti studijski album koji će izaći na CD / LP do kraja 2018. godine.

TeHÔM predstavlja po svijetu svoju audio-video live izvedbu, promovirao je svoju glazbu i na taj način. Neki od prestižnijih festivala u svijetu prepoznali su kvalitetu projekta i uvrstili ga u svoje programe. Tako je bio prisutan Wroclaw Industrial Festival-u u Poljskoj, Wave Gotik Treffen u Njemačkoj sa 20.000 posjetilaca, Hradby Samoty u Češkoj, Blasvart Aften u Norveškoj, Brutal Assault u Češkoj, itd. Tako se TeHÔM našao među cijenjenim ambient I experimental artistima na sceni kao što su Lustmord, Troum, New Risen Throne, Inade, Schloss Tegal, Last Dominion Lost, Gerechtigkeits Liga, Svartsinn, itd.

Izvor: Udruženje vizulenih umetnika Užica