Društvo

Ivanišu čast za deceniju plivanja za Časni krst

Posted: 19. januara 2018. u 14:50   /   by   /   comments (0)

Bogojavljenski, Časni krst iz osvećenje Đetinje ove godine podigao je Goran Ivaniš, pedesetšestogodišnji mašinski inženjer zaposlen u EPS-u. Poreklom Dalmatinac, pa otuda, kako je rekao i „prezime koje se na završava na –ić“, Goran je rođeni Užičani, a za Časni krst pliva od početka trajanja ove manifestacije u gradu- tačno deset godina, pa je današnjim podvigom obeležio i svoj i gradski jubilej povodom praznika Bogojavljenja.

Za Bogojavljensko plivanje ove godine prijavilo se 82, a u hladnu Đetinju ušlo je 73 učesnika različitih generacija među kojima su i dve dame. Ivaniš je, inače najstariji plivač, a najmlađi je bio iz generacije 2004. godišta.

Veliki broj Užičana okupio se s obe strane Đetinje, a nakon liturgijeu crkvi Sv. Đorđa, liturgijske povorke od crkve do brane i osvećenja vode,  građane i učesnike plivanja pozdravio je predsednik Skupštine grada , Branislav Mitrović.

Ivaniš  koji se inače sprotom, tačnije biciklizmom bavi rekreativno , pa je biciklom došao i na Đetinju rekao je da „je današnji dana za njega nešto posebno“, a čast koja mu je pripala time što  je iz reke izvadio krst, za njega znači jako puno:

-Za Časni krst plivam  već deset godina i ovaj današnji dan mi je stvarno poseban. Nadam se da će se nakon ovoga desiti puno toga lepog, kako verovanje kaže , ove godine. Poručio bih mladima da se bave sportom, okrenu zdravom načinu života, starijima da drže do tradicije i verovanja, a sloga i ljubav je ono što treba svima nama da donese boljitak- rekao je Ivaniš.

Ostali učesnici darovani su osvećenim ikonama, a među publikom se posebno istakla velika grupa dece koji su se fotografisali sa plivačima i Ivanišom. Saznali smo da su učenici  traćeg razrada OŠ „Stari grad“ kolektivno došli da prisustvuju ovom svečanom javnom verskom činu .

M.Nikolić / više fotografija na fb strani portala Pasaž