Umetnost

Istorija, kultura i porodica u centru pažnje „Noći muzeja“ u Tehničkoj školi

Posted: 19. maja 2019. u 21:07   /   by   /   comments (0)

„Noć muzeja“ – Dan istorije, kulture, porodice i znanja u Tehničkoj školi „Radoje LJubičić“ u Užicu;

Autor: Biljana Diković

Tehnička škola “Radoje LJubičić” u Užicu je ove godine, po četvrti put, imala poseban program kojim se priključila manifestaciji  „Noći muzeja“, a ovogodišnji slogan bio je: „Budućnost pripada onima koji se najduže i najdalje sećaju prošlosti“. 

Program je svečano otvoren predstavljanjem knjige „Sveti car“, koju je sa ruskog preveo i priredio Ranko Gojković. U nastavku je prikazan deo predstave „Sumnjivo lice“ u izvođenju učenika, članova dramske sekcije škole. Nakon toga, dodeljene su nagrade učenicima koji su na literarni konkurs „Zoran Teodosić“ poslali svoje radove, iz porodičnog fonda koji nosi ime bivšeg profesora škole. Na kraju su prisutni slušali predavanje na temu pravilnog postavljanja dečijih sedišta, koje je održao profesor saobraćajnih stručnih predmeta i njegov kolega iz Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina, saradnik užičkog udruženja „Roditelj“.

SVETI CAR NIKOLAJ II ROMANOV

Car Nikolaj II Romanov, bio je čitav svoj život bio svestan jedne velike i važne veze sa srpskim narodom. On je na smotri, kada je formiran srpski dobrovoljački korpus u Odesi, Srbe nazvao „bratuška Serbi“. Na pismo kralju Aleksandru (kada je zamolio za pomoć Srbiji) odgovorio je divnim rečima da će učiniti sve što je u njegovoj moći, u njegovoj diplomatiji i državi, ali da se dogodi i suprotno, da Njegovo veličanstvo Kralj Aleksandar bude siguran da Rusija neće ostati ravnodušna po pitanju sudbine Srbije. I viteški, Car Nikolaj II je to i na delu pokazao, ogromnu materijalnu i vojnu pomoć, medicinskim konvojima, poslao je našem narodu a za šta se u Srbiji malo zna, i na kraju, i cirkularnim pismom koje je poslao, kada je praktično spasio srpsku armiju. Car Nikolaj II se u noći pred stradanje molio pred ikonom Bogorodice Trojeručice koju je dobio od jedne Srpkinje, da porodica bude ponovo zajedno jer su bili razdvojeni zbog bolesti sina Alekseja, i porodica se posle sjedinila… Dobar deo njegovog života je bio povezan sa srpskim narodom. Na primer, Pašić je odneo regentu pismo kojim je trebalo da se ozvaniči veridba sa carevom kćerkom Tatjanom, to je bilo već dogovoreno, ali, na žalost posle tog brutalnog ubistva porodice Romanov, kralj Aleksandar se oženio rumunskom princezom.
Sveti vladika Nikolaj je na vreme video veličinu žrtve Cara Nikolaja II, da je on uradio isto što i naš Sveti Sava – odrekao se zemaljskog zarad carstva nebeskog, posle je to ponovio i naš Car Lazar u Kosovskoj bici, isto je uradio i Sveti car Nikolaj II. Srpski Zlatousti je u pravu kada je rekao da je to novi Lazar, novo Kosovo, pa možemo reći da je Sveti vladika Nikolaj prvi pokrenuo kanonizaciju Cara Nikolaja II kao ohridski episkop dao da se uradi freska Cara Nikolaja II u jednoj crkvi u Makedoniji, posle kao episkop u našem manastiru Žiča.
To govori o više nego dubokim, promisliteljskim vezama između srpskog naroda i Cara Nikolaja II, a to se vidi i danas, Srbi su u dve svoje prestonice Banjaluci i Beogradu podigli spomenike Svetom Caru, jer je on koliko ruski toliko i srpski. Ima, nažalost Rusa koji kažu da je zarad Srba Car Nikolaj žrtvovao državu, oni ne shvataju onu suštinu pravoslavne vere i ovog čina, jer je Car mnogo bolje od njih znao šta treba da radi… Ali zato ogroman broj Srba shvata ogromnu žrtvu Cara Nikolaja II i duboku vezu dva naša pravoslavna naroda.

Priređivač knjige SVETI CAR, publicista i prevodilac Ranko Gojković je, na predstavljanju knjige koje je bilo svojevrstan istorijski čas, odgovarao na pitanja koja su mu postavljale učenice Tehničke škole „Radoje LJubičić“. Pitanja su bila konkretna a odgovori sadržajni i jasni. Predstavljanje knjige je bilo uspešno i veoma simbolično, jer je održano na dan rođenja Svetog Cara (po crkvenom merenju dana posle 18 časova već je novi dan, 19.maja je bio Pravedni Jov, dan rođenja Nikolaja II Romanova).

Profesor istorije Snežana Nedeljković je sa učenicima napravila pano sa fotografijama iz života stradalne porodice Romanov, poslednjeg cara Rusije Nikolaja II.

 „SUMNJIVO LICE“

Dramska sekcija Tehničke škole „Radoje LJubičić“ koju sa učenicima radi profesorka Marija Damjanović Petrović, postoji već dugo, puno dece je učestvovalo u mnogobrojnim predstavama, na različitim manifestacijama, uz tehničku podršku profesora Aleksandra Arsića. Dve scene iz komada „Sumnjivo lice“, odigrala je grupa učenika koji su u sekciji zajedno već četiri godine, za posetioce u „Noći muzeja“.

Ove godine su prvi put učestvovali na Smotri dramskog amaterskog stvaralaštva i osvojili dve nagrade – za glavnu mušku ulogu i za najbolju mušku epizodnu ulogu.

NJihova želja bila je da poslednji put, u ovom sastavu, odigraju predstavu u humanitarne svrhe i tako će u Gradskom Kulturnom centru, 28.maja u 20 časova publika uživati u njihovoj glumi, a svi zajedno pomoći jednom bolesnom dečaku.

LITERARNI KONKURS „ZORAN TEODOSIĆ“

Fond „Zoran Teodosić“ porodice profesora filosofije koji je radio u Tehničkoj školi „Radoje LJubičić“ u Užicu i ove godine je odvojio sredstva za nagrade na literarnom konkursu, održanom 27. marta. Na konkursu je učestvovalo 55 učenika iz svih užičkih srednjih škola. Profesor Biljana Valjarević pročitala je imena nagrađenih: Aleksandra Jovanović učenica Medicinske škole prvo mesto, Vanja Jovičić učenica Ekonomske škole drugo mesto, Simo Đuričić učenik užičke Gimnazije treće mesto. Najbolji rad u konkurenciji učenika Tehničke škole napisala je Jana Nikitović. Svi nagrađeni su pročitali svoje radove. 

„Profesor Teodosić je svuda nosio knjigu na poklon, i lepo je ako neko od nagrađenih nekada i napiše knjigu, a tu knjigu neko dobije na poklon, i to bi bilo baš ono što bio on želeo“, rekao je Stanislav Todorović Cane dodeljujući nagrade učenicima bivši profesor Tehničke škole.

„DEČIJA SEDIŠTA“ U AUTOMOBILIMA

Profesor stručnih predmeta na saobraćajnom smeru ove škole Dragan Ilić i Srđan Radović saobraćajni inženjer Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina i saradnik užičkog udruženja „Roditelj“ održali su veoma sadržajno i stručno predavanje o pravilnom postavljanju dečijih sedišta u automobile. I za ovo predavanje bilo je veliko interesovanje učenika i posetilaca „Noći muzeja“ u Tehničkoj školi „Radoje LJubičić“ u Užicu.

I JOŠ NEŠTO…

Pored svega navedenog, posetioci su mogli da dobiju savršenu frizuru od grupe učenica frizerskog smera, vide izložbu modela haljina učenika tekstilne struke, pogledaju Zavičajni kutak sa starim predmetima korišćenim u srpskim domaćinstvima užičkog kraja, ali i postavku maketa Užica, Starog grada, seoskih domaćinstava i crkava u gradu i okolini, koje su napravili učenici građevinske struke ove škole. Ispred škole je i ove godine bio postavljen jedan primerak oldtajmer automobila.

Najlepši utisak ove večeri bilo je vidljiva odlična saradnja svih profesora i učenika ove škole, na čelu sa direktorkom Danijelom Nenadić, čiju kancelariju sada krasi ikona porodice Romanov, dar publiciste Ranka Gojkovića.