Najava, Umetnost

Istoričar Salih Selimović predstavlja svoju knjigu u Narodnoj biblioteci Užice

Posted: 5. februara 2019. u 19:35   /   by   /   comments (0)

Cenjeni srpski istoričar Salih Selimović predstaviće svoju knjigu „Prezimena i njihovo poreklo na Sjeničko-pešterskoj visoravni“ u Narodnoj biblioteci Užice u četvrtak, 7. februara, u 19 časova.

Na promociji knjige, pored autora, govoriće i : prof.dr Novak Nedić, Velibor Veličković i dr Aleksandar Savić.

Salih Selimović  je srpski istoričar, profesor i publicista iz Sjenice. Poznat je po svojim istraživanjima u oblastima istorije islamizacije jugoslovenskih prostora, demografiji i migracijama stanovništva.

Salih je rođen 25. oktobra 1944. godine u Tešnju. Osnovnu školu i ginaziju završio je u rodnom Tešnju, a fakultetske studije na Sarajevskom univerzitetu. Nakon završenih studija u Sarajevu, radio je kao nastavnik istorije u Kladnici kod Sjenice, zatim u Samoupravnoj interesnoj zajednici za osnovno obrazovanje u Sjenici, te bio direktor Osnovnim školama u selima Godijevo i Sušica kod Bijelog Polja. Istorijom kao naukom, Salih se počeo baviti odmah po završetku studija, a kako navodi sam Selimović, oblast njegovog posebnog interesovanja je poreklo porodica i islamizacija, kao i demografski i migracioni procesi na Sjeničko-pešterskoj visoravni i u celoj Staroj Raškoj ili Raškoj oblasti. Aktivni je učesnik mnogih naučnih skupova i stalni saradnik više naučnih zbornika i revija. Do sada je objavio šest knjiga i preko 70 naučnih radova, koji su publikovani u naučnim zbornicima istorijskih muzeja i arhiva u Srbiji i Crnoj Gori. Autor je studija „Sjenica“ i „Kladnica“ i jedan od autora antropogeografske studije „Sjenički kraj“. Njegova poslednja knjiga „Prilozi poreklu, islamizaciji, migracionim i demografskim procesima u Raškoj oblasti“, je od stručne javnosti ocenjena kao izuzetan istoriografski dragulj.

Selimović je nagrađivan više puta za naučne oblasti kojima se bavi, a između ostalog dobitnik je Vukove nagrade za 2013. godinu, kao i Kočićeve nagrade za istu godinu.

M.N.