Umetnost

Ikone i porteti autorke Nevene Ivanović u Gkc Užice: 10. novembar

Posted: 9. novembra 2017. u 21:50   /   by   /   comments (0)

Druga po redu, a prva u Užicu, samostalna izložba radova Nevene Ivanović biće otvorena u Gradskom kuulturnom centru Užice u petak 10. novembra.  Na izložbi pod nazivom “ Lica i obrazi” umetnica će se predstaviti radovima u tehnici crteža u formi porteta, i ikona u slikarskoj tehnici.

U najavi izložbe, a kako je napisano u tekstu za predgovor katalog, se navodi:

Savremene slikarske prakse već predugo insistiraju na intenzivnim eksperimentima unutar različitih umetničkih disciplina, često bez ikakvog rezultata. Postulat slikarskog medija kao takvog pretočen je u banalna istraživanja u tehnologiji i raznim vidovima ne tipičnih slikarskih praksi. I to je u potpuno u redu, da se iza takvh eksperimenata krije umetnikova ideja, poetika ili intenzivni poriv za stvaranjem, a ne samo testiranjem novih tehnologija kao takvih.
Pored toga što eksploatiše do graničnog polјa ikonu kao slikarsku zonu, Ivanović vrlo svesno odabira motive realnog sveta dajući im drugi kontekst, novo značenje. Sa jedne strane imamo ekspresivne i ne tako minuciozne ikonografske detalјe, u kojima nasleđe i odgovornost prema sopstvenoj kulturi, pre svega, diktira motiv i uslovlјava rezultat rada, dok se u drugom polјu Ivanović poziva na filmsku umetnost svojim kadriranjima, scenama obavijenim misterijom, detalјima koji posmatraču sugerišu zašto je nešto odabrano, ne i šta znači.
Intimna borba ovde se odvija na relaciji kulta portreta koji definisan različitim pristupima invanzivno menja status tradicionalne slike, a sa druge strane on nije ništa drugo do samo pažlјivo odabrani motiv kako bi umetnica saopštila nešto daleko važnije za nju. Duhovnost kao primarni cilј se prirodnim putem sugeriše u svakom od prikazanih radova, i briše se granica misterije između svetovnog i duhovnog. Ovde se sakralno ne ogleda samo u izloženom radu već i u odnosu ostvarenom sa njim, ili njima.
Nevena Ivanović svojom prvom samostalnom izložbom klasičnog i ikonografskog portreta postavlјa ujedno i svoj osnovni manifest- ono što je sveto ne nalazi se na slici i nikako nije ograničeno duhovnim ili svetovnim normama. Ono što je sveto i čisto nalazi se u nama, i životu čiju duhovnost ćemo najpre dosegnuti odgovornošću prema bližnjem, prepoznajući se i preispitujući svoja dela u svakom od ovde prikazanih likova. Putovanje koje posmatrač ovde započinje suočen sa likom sveca ili poznate slikarke prikazanih u crtežima Nevene Ivanović je radikalni gest autora i poziv na otvoreni razgovor o stanju duha unutar svakoga od nas.“
Otvaranje izložbe  je 19 časova u holu Gradskog kulturnog centra.