Vesti

Igre starog sokaka: U Drežniku oživljene zaboravljene dečije igre

Posted: 16. oktobra 2016. u 11:58   /   by   /   comments (0)

IGRE STAROG SOKAKA je školska manifestacija u OŠ “Đura Jakšić“ iz Ravni koja se 14. oktobra 2016. održala u izdvojenom odelјenju u Drežniku. U pitanju su dečje igre iz 20. veka koje su se igrale na gradskim ulicama. Održana su takmičenja u igranju klikera, tapkanju fudbalskih sličica, krajcarici i fudbalu loptom krpenjačom. Zanimlјivo je da je krajcarica igrana autentičnim austro-ugarskim sitnim novcem iz 19. veka – krajcarom.

pobednik-krajcarice-1Pobednik ovih igara, Slavenko Jevđić kao nagradu je dobio novčić sa likom kralјa Petra Drugog iz 1938.

Revijalni deo programa se sastojao od izložbe starih albuma samoleplјivih sličica sa fudbalskih mondijala iz Meksika 1986, Italije 1990, pa do najnovijeg iz Brazila; zatim promocije popularnog lista “Politikin zabavnik“ iz 50-tih i 60-tih godina prošlog veka.

Nastavnik istorije, Miloš Racić, poznat po svom originalnom, kreativnom pristupu nastavi uz korišćenje niza pedagoških metoda nekonvencionalnog tipa koji i te kako pomažu pristup i razumevanje nastavnih jedinica,  ovom prilikom je izjavio:

-Igre starog sokaka su nastale u želјi da đaci upoznaju igranje i razonodu njihovih roditelјa. Za razliku od ruralnih, tradicionalnih narodnih igara, kojih imamo širom Srbije na brojnim etno-manifestacijama, ovo su gradske ili bolјe rečeno starovaroške igre iz ne tako davne prošlosti, ali skoro zaboravlјene. Mi smo danas u Drežniku doživeli pravu renesansu detinjstva 20.veka. Naravno da današnja deca imaju svoje, savremene vidove zabave i to je u redu, ali je potrebno da osete i duh jednog drugačijeg vremena na podneblјu kojem pripadaju.

G.M./ foto: M.Racić, G.Marković