Najava

„Hilandar- Neočekivano putovanje“- izložba fotografija Sretena Vukovića: 26. oktobar

Posted: 25. oktobra 2016. u 09:57   /   by   /   comments (0)

U holu OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu u sredu 26. oktobra u 18, 30 biće otvorena izložba umetničkih fotografija „Hilandar – Neočekivano putovanje“ autora Sretena Vukovića.

Hilandar, mesto hodočašća kroz objektiv foto aparata Sretena Vukovića dobija misterioznu dimenziju i postaje potencijalni  prostor u kome se prepoznaje  atmosfera iz filma „Hobit- neočekivano putovanje“ a da pri tome ne gubi ništa od svojih sakralni svojstava.

671-e1449793058504Ne podvrgnuvši se isključivo religijskim simbolima u službi vere, već ih, uz izuzetno poštovanje, podiže na nivo mističnih priča, uz maštu koja teži stvaranju jednog novog sveta, Vuković kroz ove fotografije pokazuje da je ljudsko oko, um i kreativnost oličenje božijeg lika jednako sposobnog da stvari vidi na različite i materijalne i duhovne načine.
Izložbu prati muzička varijacija na temu kompozicije „The Misty Mountains Cold“ (film „Hobit – Neočekivano putovanje“), a koju je za realizaciju ove izložbe aranžirala i otpevala Jelena Dobrić.
“Hilandar –Neočekivano putovanje” do sada je postavljano u izložbenim prostorima u Arilju, Požegi, Čajetini i Sremčici, a priliku da obogati svoju spoznaju o duhovnosti našeg sakralnog mesta kroz umetniču imaginaciju Sretena Vukovića, imaće i publika u Sevojnu od 26. oktobra do 10. novembra.
Izložba se realizuje kao deo programa projekta Kult. Kota Sevojno u realizaciji Udruženja osoba sa invaliditetom “Minimas” iz Sevojna, a pod pokroviteljstvom Gradske opštine Sevojno. Parteri na projektu su OŠ “Aleksa Dejović” i Kancelarija za mlade Sevojno.
——-
Sreten Vuković je rođen 1973. godine u Požegi, a njegovo ime potpisano je na špicama velikog broja emisija TV Požega, Telemarka, ali i drugih TV kuća u zemlji i inostranstvu, kao snimatelj i montažer. Radio je kao direktor fotografije i snimatelj na višestruko nagrađivanom filmu “Restart” reditelja Dejana Petrovića. Bavi se fotografijom,animacijom, web i grafičkim dizajnom. Autor I koautor je velikog broja nezavisnih produkcijskih video radova. Trenutno ima status slobodnog umetnika, i u najvećem se bavi nezavisnom video i foto produkcijom.