Umetnost

Grad Čačak pomaže izdavanje časopisa „Gradac“ i osniva novi muzej: Kuću košarke

Posted: 5. februara 2019. u 13:42   /   by   /   comments (0)

Iz Čačka su u toku protekle godine stizale ohrabrujuće vesti po odavno posrnulu srpsku kulturu, a osnivanjem profesionalnog pozorišta i izgradnjom nove, najveće u Srbiji, zgrade Narodne biblioteke, i u praksi se dokazalo da u ovom gradu postoji i volja a i način da se odvoje sredstva za ovakve, kod nas,  odavno marginalizovane, potrebe stanovništva. I dok se nova biblioteka dovodi u red, preseljavanjem knjižnog fonda i inventara pa se svečno otvaranje i rad u punom kapacitetu očekuje tokom marta, iz Čačka ponovo stižu vesti koje ne raduju samo Čačane, već daju nadu da će primeri iz ovog grada postati uzor i za ostale lokalne samouprave. Odbor za strateška pitanja Grada Čačka, na sednici održanoj u subotu 2. februra između ostalog je konstatovao i da su započeti planovi na različitim infrastruktnim i drugim  objektima uspešno završeni, ili su u toku sprovođenja sa velikim izgledom na uspešno okončanje ( primera radi, očekuje se da vojni aerodrom Lađevci počne da funkcioniše kao mešovito vojno civilni aerodrom Morava u toku 2019.). Osim ovakvih i sličnih primera, ono što posebno raduje i ohrabruje kao primer ostalim lokalnim samoupravama jeste da se rukovodeća činovnička struktura u Čačku potrudila da pomogne dalje izdavanja časopisa „Gradac“ ( časopis sa temama iz kulture), jednog reprezentativnog časopisa (čiji je prvi broj izašao 1974. i koji izdaje Dom kulture Čačak), tako što će iz budžeta Grada opredeliti nedostajući deo sredstava dalje izlaženje.

Osim toga, ovaj odbor predložio je da će bivši prostor u kome je sada smeštena uprava Gradske biblioteke, nakon preseljenja, biti preuređen za potrebe budućeg muzeja: Kuću košarke!

Prostor koji sada koristi Gradska biblioteka biće preuređen za potrebe Start up centra Naučno tehnološkog parka Čačak, navedeno je na zvaničnom sajtu Grada Čačka.

Ako je do iskustva, a pokazalo se da se ideje u ovom gradu pretvaraju u realnost, uz postojeće, vrlo uspešne institucionalne kapacitete u gradu (Galerija savremen umetnosti u Domu kulture, Umetnička galerija  Nadežda Petrović, vrlo agilan u muzejskoj delatnosti, Narodni muzej Čačka, programski dinamičan Dom kulture, nova biblioteka,i novoosnovano pozorište) Čačak je već preuzeo lidersku pozicijuu oblasti  institucionalne delatnosti u oblasti kulture u ovom delu Srbije.

M.Nikolić/ Naslovni foto: Čačanske košarkaške legende: Željko Obradović, Dragan Kićanović, Radmilo Mišović