Umetnost

Gostovanje predstave „Banović Strahinja“ u Narodnom pozorištu Užice

Posted: 13. februara 2019. u 23:08   /   by   /   comments (0)

Predstava „Banović Strahinja“ , koprodukcija Narodnog pozorišta u Prištini i Šabačkog pozorišta gostovaće u  Narodnom pozorištu Užice u četvrtak, 14. februara. Predstava je nastala po istoimenoj  drami Borislava Mihajlovića  Mihiza  koju mnogi smatraju jednim od njegovih najboljih dramskih ostvarenja . Adaptaciju teksta i režiju radio je Nebojša Bradić, koji je istovremeno i autor scenskog prostora. Predstava je premijerno izvedena u Gračanici 12. aprila 2018. a nakon toga gostovala je na scenama u Zvečanu, Narodnom pozorištu Beograd,Raškoj, Vrnjačkoj Banji, Mladenovcu, i na Festivalu „Pozorišno proleće“, 2018. godine. Gostovanje u Užicu je njeno prvo izvođenje u ovoj godini.

Banović Strahinju igra Nebojša Đorđević, Jug Bogdana: Zoran Karajić, Vojina Jugovića: Milan Vasić a Boška Jugovića: Dušan Simić. Igor Damnjanović tumači lik Sluge Milutina, a lik Žene , Milena Jakšić. Majku Jugovića igra Anika Grujić. Kostime za ovu predstavu radala je Marina Vukasović Medenica.

Borislav Mihajlović Mihiz je u svom tumačenju lika i istorijskih okolnosti koje su Banović Strahinju učinile jednom vrstom personalizovanog etičkog kodeksa Srba je u centar pažnje svog dela stavio „individualistički bunt protiv autoriteta, potrebu čoveka da sačuva sebe pred surovim nasrtajima društvenih konvencija, politike i istorije i u našem vremenu doživlјava puni ođek. Priča je to o pojedincu koji dopušta istoriji da se odvija onako kako je zapisano u udžbenicima, ali ne dopušta da politićki razlog prevlada njegovo lično moralno uverenje.  U svetu u kome dominiraju čvrsta ruka i bezobzirna volјa,  i u kojem trijumfuje populizam , „Učini kao Strahinjić“ još uvek ima snažno etičko uporište“.

Predstava „Banović Strahinja“ počinje u 20 časova i igra se na Velikoj sceni.

Ulaznice su u prodaji, i mogu se nabaviti svakog radnog dana na biletarnici Narodnog pozorišta Užice u terminima od 14 do 20 časova.

M.N. / Foto: Banović Strahinja, promo