Press

Godišnjica otvaranja prve astronomsko- meteorološke stanice u Srbiji: 1. jul

Posted: 1. jula 2017. u 09:14   /   by   /   comments (0)

Prvog jula 1887. godine počela je sa radom prva astronomsko-meteorološka stanica u Srbiji. Tog dana profesor Velike škole Milan Nedelјković, u svojoj kući na Vračaru, organizovao je i pokrenuo prvu opservatorijsku stanicu u Srbiji. Nekoliko godina kasnije, tačnije 1902. godine, Milan je počeo da objavlјuje i prve opšte zvanične izveštaje o prognozi vremena.

* * *
Milan G. Nedelјković rođen je 9.septembra 1857.godine u Beogradu.i bio je prvi profesor astronomije i meteorologije u Velikoj školi, osnivač i prvi upravnik astronomske i meteorološke opservatorije u Beogradu.

Rodio se u ulici Kralјice Natalije, tada Abadžijskoj ulici u Beogradu, kao prvo od osmoro dece (Milan, Đorđe, Nikola, Emilijan, Vojislav, Ljubomir, Kosara i Spasenija) imućnog abadžije Gligorija Nedelјkovića i majke Aleksandre. Prvu mušku gimnaziju završio je kao učenik generacije. Na Velikoj školi, na Prirodno-matematičkom odseku, diplomirao je sa odličnim uspehom i nagradom za rad iz fizike. Na Velikoj školi odmah je primlјen za pripravnika predavača za fiziku i matamatiku. Međutim, na predlog Josifa Pančića dobija stipendiju za nastavak školovanja u Parizu. Na Sorboni se upisuje na matematiku, a na Koležu de Frans vanredno studira fiziku.

Posle pet godina studija u Parizu, vraća se u Beograd sa diplomama matematike, fizike, astronomije, meteorologoje, precizne mehanike i seizmologije. Na Velikoj školi on tada otvara katedru za astronomiju i meteorologiju i odmah moli Vladu Kralјevine Srbije da mu omogući izgradnju opservatorije koja bi bila i centralna meteorološka stanica. Godine 1887. osnovao je Astronomsku i meteorološku opservatoriju u Beogradu u kojoj je početkom 20. veka vršio i prva seizmološka i geomagnetska merenja u Srbiji. Upravnik opservatorije je bio do svog penzionisanja 1924. godine.

Značajno delo M. Nedelјkovića posle Prvog svetskog rata, u kome je srpski narod teško postradao, jeste nabavka astronomskih, meteoroloških i drugih geofizičkih instrumenata i pribora od kojih je napravlјena Astronomska opservatorija na Velikom Vračaru, koja je počela sa radom 1932. godine. Teleskopi su nabavlјeni 1922. godine i dopremlјeni iz Jene u Beograd na račun ratne odštete od Nemačke u Prvom svetskom ratu.

,,Milana Nedelјkovića, ministar prosvete Miša Trifunović „stavlјa u penziju“ 30. januara 1924, a sa Opservatorije je definitivno otišao 6. jula
1924. godine. Iako su mu ovim činom izneverena očekivanja da će podići najveću i najmoderniju opservatoriju na Balkanu, jednu od najvećih i u Evropi, Nedelјković, veoma zabrinut za dalјu sudbinu poručenih instrumenata kao i za samu Opservatoriju, nalazi snage da na dan odlaska
napiše dva pisma ministru prosvete (Janković, 1989). U jednom ga uverava da se Opservatorija „mora organizovati u samostalnu naučno – praktičnu instituciju Kralјevine“, a u drugome ga moli da sve odluke – zaklјučeni ugovori o isporukama instrumenata – ostanu na snazi, u kom se cilјu on stavlјa na dalјe raspolaganje.

Šta više, 29. septembra 1924, on odlazi lično kod predsednika Vlade, Ljube Davidovića, da bi mu predao pismo u kojem ga informiše da veliki astronomski instrumenti još nisu isporučeni, da su čak došli u pitanje, te mu predlaže, da on lično još jednom ode u Berlin i Pariz, da poradi po tom pitanju. Tek tada je, uostalom kao i Davidović, saznao da je Ministarski savet u međuvremenu doneo odluku, „ne zna se na čiji podstrek“, ‘da se svi ugovori Opservatorije samo utoliko izvrše, ukoliko su sume isplaćene, a ostatak se poništava u korist države’.“***

Sve vreme u astronomsko-meteorološkom poslu Milanu Nedelјkoviću je od velike pomoći bila imućna i obrazovana supruga Tomanija (1866-1959). Celog života su izdvajali lična sredstva za ove nauke.

Milan Nedelјković preminuo je 21. februara 1950 godine u Beogradu u 92 godini života.

Priredio: Slobodan MITRIĆ

Izvori:
– V. Trajkovska, M. S. Dimitrijević. (2000). „LIfe and works of Milan Nedeljković (1857-1950)” (PDF). Serbian Astronomical Journal. 162: 135—150. (engleski);
– Istorija nauke: Milan Nedelјković, RTS Obrazovno-naučni kanal, Zvanični kanal na sajtu Jutjub;
– ***Zbornik radova konferencije “Razvoj astronomije kod Srba VI”
Beograd, 22-26. april 2010,
urednik M. S. Dimitrijević
Publ. Astr. druš. “Ruđer Bošković” br. 10, 2011, 81-86 Milan Radovanac – „Milan Nedelјković i njegova briga za poručene astronomske instrumente“.

Na slikama: 1. Milan Nedelјković; 2. Zgrada u ulici Kralјice Natalije gde se rodio Milan Nedelјković; 3. Meteorološka stanica u Vrnjačkoj Banji iz 1908 godine.

Uz saglasnost autora, preuzeto sa: rhttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=111760856114377&set=pcb.111762029447593&type=3&theater