Društvo, Najava

GKC Užice i Nezavisni filmski centar Filmart : INTERACTION i INTERDOC

Posted: 9. avgusta 2017. u 12:46   /   by   /   comments (0)

 

Zahvaljujući 12. Međunarodnom studentskom filmskom kampu Interaction i 7. Međunarodnom masterklasu dokumentarnog filma Interdoc,u periodu od 10. do 27.avgusta, Srbija će biti centar okupljanja mladih iz različitih delova sveta. Gradski kulturni centar i Nezavisni filmski centar Filmart,odnosno Interactionm, sarađuju već dve godine, a tim povodom, na press konferenciji, direktor Gradskog kulturnog centra Jelena Vasović i direktor Nezavisnog filmskog centra Dejan Petrović, rekli su nešto više o predstojećem programu i aktivnostima:

—U okviru ovogodišnje Interakcije,15 studenata režije, kamere, dizajna zvuka, monteže i produkcije,su podeljeni u 3 ekipe i snimaće dokumentarne filmove. Tokom boravka u trajanju od 7 dana,jedna ekipa će  u periodu od 10. do 17. avgusta, snimati u našem gradu, tačnije tražiće priče koje su njima interesantne, i baziraće se na temu „Mali grad-veliki ljudi“. U planu je da se 15. avgusta od 21 čas u Gradskom kulturnom centru održi multikulturalno veče, na kome će učesnici interakcije koji snimaju u Užicu, prezentovati svoju kulturu, odnosno zemlje iz kojih dolaze.Nakon završenih snimanja, kao i prošle godine, svi filmovi će biti prikazani u Gradskom kulturnom centru.—izjavila je Jelena Vasović.

Direktor Nezavisnog filmskog centra Dejan Petrović je  izrazio zahvalnost na saradnji sa Gradskim kulturnim centrom i istakao da je užička teritorija inspiracija za učesnike skoro 12 godina. Svake godine dolazi po jedna ekipa u Užice i do sada su bili jako zadovoljni kako tretmanom koji su imali u Užicu, tako i temama koje pronađu i filmovima koje snime ,što je odličan način da se promoviše Grad Užice i ljudi koji su bili glavni junaci ovih filmova. Gradski kulturni centar je glavni partner zahvaljujući kome se obezbeđuje boravak učesnika, saradnja je ostvarena i sa domom za decu i omladinu „Petar Radovanović“, a partneri su i Controlpoint,Tekstil i mnogobrojni medijski sponzori. Lokalni vodič Ana Ostojić i koordinator Nađa Lapčević, biće  na raspolaganju učesnicima tokom boravka u Užicu i pomagaće im da dođu do najboljih priča.—istakao je Dejan Petrović i objasnio:

—Učesnici dolaze u Požegu 17. avgusta, nakon završenih snimanja u Užicu, Ivanjici i Čačku i tu će ih dočekati još jedna grupa od 20 polaznika Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma INTERDOC, i svi zajedno će do 25. avgusta boraviti u Požegi. Učesnici masterklasa će slušati predavanja profesora  Dragana  Elčića i Mladena Matičevića a učesnici Interakcije će montirati svoje filmove. Za uveče smo spremili, kao i predhodnih godina, interesantne programe i žurke, i svako veče posle žurki imaćemo prezentacije zemalja iz kojih učesnici dolaze. Svake večeri , od 18. do 25. avgusta, će se održavati i interesantan program INTERSCREEN, u okviru koga ćemo ,uz pomoć našeg partnera CILECT -Međunarodne asocijacije filmskih i televizijskih škola, prikazati dokumentarne filmove i imati izbor najboljih studentskih dokumentarnih filmova, kako učesnika Interakcije,tako i dokumentarnih filmova koji su snimljeni prošle godine u čitavom svetu.

Izdvojio bih još i program INTERSCREEN , odnosno večeri filmova naših domaćih, afirmisanih autora dokumentarista: izbor kratkih dokumentarnih filmova Vladimira Perovića, našeg najnagrađivanijeg dokumentariste u Srbiji, kao i film Mladena Kovačevića Anplagd, koji je dobio nebrojeno nagrada širom sveta, zatim i jako interesantan film Tamare von Steiner pod nazivom Controindicazione,koji je snimljen u zatvorima Italije i vrlo je zapažen u svetu. Tu je i jedan neverovatan film Vladimira Tomića, našeg zemljaka iz Bosne koji je otišao u Dansku i tamo je trenutno jedan je od najboljih dokumentarista, film Flotel Europa koji je pre dve godine osvojio dve nagrade u Berlinu. Dobili smo pravo da prikažemo taj film i očekujemo dolazak autora u Požegu.

Uz pomoć Media deska Srbije, imaćemo i MEDIA dane Srbije, gde će se predstaviti Evropski fondovi za film, medije i video-igrice, tako da je to nešto što je interesantno i što nemamo baš često priliku da vidimo ali smo uz pomoć generalnih pokrovitelja, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka i opštine Ivanjica, uspeli da obezbedimo i taj program.—rekao je Dejan Petrović.

Dejan Petrović je naveo da će ove godine na programima INTERACTION i INTERDOC biti 35 učesnika iz 21 zemlje,Srbije, Maroka, Indije,Argentine, Francuske, Crne Gore i mnogih drugih zemalja. Za predhodnih 11 godina, na kampu Interaction je bilo 204 učesnika iz 50 zemalja, a na masterklasu Interdoc  78 učesnika iz 30 zemalja. Snimljen je 41 dokumentarni film i osvojeno 13 nagrada na filmskim festivalima širom sveta. Na ovogodišnjem Filmskom festivalu održanom u Herceg Novom početkom avgusta, u konkurenciji od oko 30 filmova, jednu od nagrada je osvojio i jedini predstavnik iz Srbije, Luka Popadić, filmom Ringišpil, koji je snimljen pre tri godine u Požegi. Nagrada žirija u dokumentarnoj selekciji je dodeljena za „inovativan portret života i rada pevača tradicionalne muzike, kroz smelo kadriranje, izuzetnu montažu i iskren odnos prema svojim protagonistima, koji ne upada u  zamku romantizacije, tipičnu za datu temu“. Isti film je dobio i nagradu za najbolju fotografiju na Kustendorfu, iste godine kada je  snimljen.

Mirjana Milićević

Foto naslovna: Filmart, Milica Đorđević