Najava, Plus

Galerija Čigota u znaku tradicije: izložba slika Olivere Lole Adžić

Posted: 3. februara 2018. u 21:12   /   by   /   comments (0)

Izložba slika autorke Olivere Lole Adžić biće otvorena u ponedeljak 5. februara u Galeriji Čigota na Zlatiboru, a svečano otvaranje upotpuniće i brojni gosti. Saglasno pretežnim motivima Oliverinih radova u etno maniru- tematski i koloritno, nastupiće gosti koji na različite načine neguju srpsku tradiciju, pa će se čuti i gusle,kaval, klanet, duduk, granjci, okarina, gajde, frula..a glumac Janko Radišić govoriće autorkine stihove.

Olivera Lola Adžić, po zanimanju filolog, pored marketinga, prevodilačkog rada sa španskog, ruskog i italijanskog jezika, poznata je i kao pesnikinja i slikarka orijentisana ka srpskoj tradiciji.

Otvaranje izložbe je u 20, 15 časova.

Opširnije o gostima:
Dragoslav Glavonjić, guslar – veteran, koji je bio učesnik emisije ,,Ja imam talenat” i koji izradjuje gusle i predmete od drveta, koji će jednim etno kutkom oplemeniti prostor.
Ivan Terzić, etnolog, autor prve fotomonografije “Narodna nošnja Srba”, koji se još bavi izradom etno nakita od perli, rodom iz Užica, živi u Beogradu, čijim smo rečima otvorili prethodno održane izložbe, pričaće o lepoti narodne nošnje koja je prikazana na slikama Lole Adžić.
Janko Radišić, glumac, koji će kazivati stihove Lole Adžic
Kristina Milivojević, vokalna solistkinja, učesnica “Pinkovih zvezdica”, a trenutno članica ženske pevačke grupe KUDa “Prvi partizan” iz Užica, čiji je umetnički rukovodilac Vladimir Perišić
Mile Novakovic, guslar iz guslarskog društva Priboj
Radenko Gordić i Miroljub Raketić, pevaće drevnim stilom pevanja ,,iz vika“ ili kako se još naziva ,,u glas“. Za pevanje ,,iz vika“ potrebna su dva izvodjača gde prvi predvaja, a drugi prati. Prema rečima etnologa Bose Rosić, reč je o dijafonom pevanju u dvostihu ili četvorostihu. Lirska misao je potpuno zaokružena i čitava priča ispričana je i završena. I pitana i odgovori su tu. Zastupljena je u dinarskim predelima, a obzirom da je ovo način pevanja koji iščezava nadamo se da će privući mlade kako bi se nastavila tradicija.
Muška pevačka grupa KUDa “Djoka Pavlović” iz Beograda koja postoji šest godina i dostojan je represent srpske tradicije kojima se s pravom može ponositi srpsko umetničko stvaralaštvo. Pored brojnih nastupa u Srbiji i učešća na kulturnim manifestacijama revijalnog i takmičarskog karaktera, muška pevačka grupa gostovala je u Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Nemačkoj, kao i na Islandu, na danima srpske kulture. Iz 2017.godine, može se pohvaliti prvim mestom na festivalu ,,Zlatni opanak’’ u Valjevu odakle je ponela titulu NAJBOLJA MUSKA PEVAČKA GRUPA, kao I prvo mesto/ sveukupni pobednik večeri na takmičenju izvornih pevačkih grupa festivala,,Pevanje je zlatan zanat” održanog u Užicu.
Izvorna pevačka grupa Svrljig
Miloš Filipović Tričko, koji će zdravicom otvoriti izložbu
Nenad Šalipur i orkestar klaneta, izvešće par kompozicija na ovom, pomalo zaboravljenom starom instrumentu, koji se godinama ručno izradjuje u njegovoj porodici. Nenad Šalipur je bio pobednik emisije Šljivik.
Marko Džambasović, učitelj sa Zlatibora, instrumentalista odsviraće kompozicije na dvojnicama i kavalu
Lazar Savić iz Svrljiga, čuvar narodne tradicije koji izvodi kompozicije na skoro zaboravljenim instrumentima duduku i granjci
Djordje Ristić instrumentalista koji će upotpuniti veče zvucima okarine, takodje iz Svrljiga
Filip Savić iz Svrljiga, gajdaš i frulaš

M.N.