Umetnost

Fond Branke i Radovana Popović kroz izložbu u Narodnom muzeju Užice

Posted: 15. maja 2018. u 15:58   /   by   /   comments (0)

Deo bogatog fonda Branke i Radovana Popovića predstavljen je užičkoj publici kroz izložbu otvorenu u Narodnom muzeju Užice 14. maja. Bogata postavka, delo kustosa Narodnog muzeja Užice: Marka Đurića, Dragane Obradović i Ivane Todorović obuhvatila je gotovo sve likovne radove iz ovog fonda: crteže, ulja na platnu, grafiike koje je tokom svoje plodne i druge karijere gospodin Popović dobiijao na poklon, potom fotografije i predmete koji oslikavaju njegov život i rad, retka i dragocena izdanja knjiga sa posvetama darodavaca, kao  i deo autorskog opusa samog Popovića.

Na izložbi je prikazana kolekcija radova sa posvetama značajnih imena  naše likovne scene: Milana Konjovića, Miće Popovića, Lize Križanić, Leonida Šejke, Olje Ivanjicki, Milana Tucovića, Dimitrija Popovića, Mome Kapora i drugih, ali i poklone sa potpisima Mirka Čelebonovića, Dejana Medakovića, Milorada Bate Mihajlovića i drugih ličnosti koji su svojim delom obeležili prošli i ovaj vek, a u kojima je Popović svojim delom takođe ostavio trag. Nazvan jednim od najznačajnijih srpskih bibliografa, Radovan Popović je svoju karijeru počeo u užičkim „Vestima“ pa je tako i izložen niz članaka koje je uradio, a koji, u skladu sa poznatim balkanskim (dis)kontinuitetom svesti ni danas ništa nisu izgubili od svoje aktuelnosti. Istaknuto mesto na izložbi našla je i prva pisaća mašina na kojoj je , od stručne javnosti okarakterisan kao „najznačajniji srpski bibliograf“, započeo svoju spisateljsku karijeru. Skroman, kao i većina, duhom bogatih intelektualaca, Popović je u govoru kojim se obratio publici za sebe rekavši da je „napisao nešto knjiga“,  podsetio je da je „slučajnim susretom sa Brankom, davne 1963. godine“ počeo zajednički život tokom kojeg su kao supružnici jedno drugom bili podrška u različitim karijerama: spisateljskoj i arhitektonskoj. Tokom decenija života, radeći posao novinara u Vestima, Politici, a i kao priređivač biografija poznatih srpskih književnika, Popović je mnoge od tih poslovnih susreta pretvarao u trajna prijateljstva, ako ne u životu, ono kroz dela, a brojni pokloni koje je dobijao od svih tih velikana koji su izgrađivali duhovno bogatstvo ovih prostora završili su kao poklon institucijama kulture i obrazovanja.

Goste čina otvaranje izložbe pozdravili su direktor Narodnog muzeja Užice, Slavica Stefanović i član Gradskog veća za kulturu, sport i obrazovanje, Marija Trmčić Bogojević, a na život i delo Radovana Popovića u svom obraćanju podsetio je i Dragiša Milosavljević.

Izložba „Iz fonda Branke i Radovana Popović“ u Narodnom muzeju Užice će trajati narednih dvadeset dana.

Zbirka Fonda Branke i Radovana Popovića u Narodnom muzeju Užice broji 57 umetničkih slika, 115 monografskih izdanja i umetničkih kataloga, a svoju bogatu porodičnu bibliteku od nekoliko hiljada naslova Popovići su pokonili bibliotekama u Užicu i Bajinoj Bašti,  i Pedagoškom fakultetu Užice. Kolekcija biografskih knjiga poklonjena je Muzeju srpske knjige „Adligat“ u Bogradu, dok je rukopisna građa pohranjena u Narodnoj biblioteci Srbije u 23 arhivske kutije- navodi se u predgovoru kataloga izložbe autora, istoričara umetnosti, Marka Đurića.

M.Nikolić