Umetnost

Festival na koji bi Maga Magazinović bila ponosna

Posted: 13. maja 2019. u 00:31   /   by   /   comments (0)

Užice je  četvrti put zaredom ugostilo učesnike Dečijeg baletskog festivala čiji organizator Baletski studio “Maga Magazinović” nosi ime znamenite balerine koja je utirala put ovoj umetnosti u Srbii, a poreklom je iz ovog grada. Dvesta pedesetoro učesnika, članova 12 baletskih studija iz Srbije i gosti iz Bosne i Hercegovine, dece od 4 do 16 godina predstavilo je svoje igračko umeće iz oblasti klasičnog baleta, savremene igre, modernog i jazz baleta na sceni Narodnog pozorišta Užice 11. maja.

Sumirajući utiske i tek spremna na sređivanje emocija nakon završetka programa, Dunja Mahorčić, rukovodilac studija  “Maga Magazinović”, izrazila je zadovoljstvo “budući da su očekivanja ispunjena: tehnički deo je prošao bez ijednog problema” , i kako je rekla:” po dečijim emocijama da se zaključiti da su uživali” što je drugi bitan deo da ovaj baletski susret bude uspešan. Dunja je izjavila i da su “učešće na festivalu uzeli najkvalitetniji baletski studiji u zemlji, gosti iz Bijeljine” kao i da je bilo više interesovanja, ali je zbog same organizacije broj učesnika bio ograničen.

-Festival je za prethodne tri godine izrastao u jedan, nadam se, lep susret, i broj onih koji se interesuju za učešće je sve veći. Na žalost, zbog efikasne organizacije, nismo bili u mogućnosti da ispunimo sve želje, pa smo spisak učesnika zaključili na brojci od 250. Čini mi se, sve preko toga, ne bismo mogli da ugostimo a da se to ne odrazi na kvalitet same organizacije. Ipak, nadam se , u skorijoj budućnosti da će naši kapaciteti rasti kao i sam festival, što znači da ćemo moći i  da ugostimo više učesnika”.

Festival u Užicu je revijalnog karaktera, pa smo smo pitali organizatora da li postoji ambicija da u budućnosti bude takmičarski, ali je Dunjin odgovor bio “ da po njenom mišljenju, ima sasvim dovoljno takmičarskih festivala, dok ovih drugih, kao što je užički, gde bi deca jednim slobodnim i neopterećenim nastupima sticala iskustvo na sceni i pokazala sve ono što su naučili, bez prevelike selekcije kakvu zahtevaju takmičenja, nema u toj meri koliko bi zaista trebalo za jedno kvalitetno obrazovanje ovog tipa”.

Pored osnova plesne umetnosti koje deca uče u studijima koje smo imali priliku da vidimo i Užicu, ovaj vid aktivnosti višestruko je koristani po telesni razvoj, i socijalizaciju najmlađih generacija, a stav o klasičnom baletu kao nečemu što je rezervisano samo za veće gradove, u Užicu se promenio sa početkom rada studija “Maga Magazinović”. Dunja kaže da to nije tipično samo za Užice, već za gotovo sve manje gradove kod nas:

-Za razliku od jednog, skorašnjeg perioda kada je bavljenje klasičnim baletom bilo u rangu rariteta, sada već možemo da kažemo da se interesovanje i dece, i roditelja i publike, polako vraća.Mislim da je velika zasluga ovakvih studija po malim gradovima doprinela da klasičan balet i kao umetnost, ne samo kao aktivnost za najmlađe uzraste, ponovo zadobije šire interesovanje- rekla je Dunja Mahorčić.

Da je ovo tačno, čuli smo i od Tijane Drndarević iz Uzića, učenica VIII razreda OŠ “Petar Leković” iz Požega, inače dugogodišnje polaznice časova klasičnog baleta u Baletskom studiju “Maga Magazinović” iz Užice, koja je jedina iz ovog kraja, nakon Mage Magazinović, stekla i klasično baletsko obrazovanje. Tijana se, kako kaže, uz nemerljivu pomoć u pripremi za prijemni ispit, upisala i  vanredno završila Osnovnu baletsku školu “Dimitrije Parlić” u Pančevu, a priprema se za uspis u srednju baletsku školu “Luj Davičo” u Beogradu. Tijana kaže da je “balet nešto kroz šta se najbolje izražava”, odnosno da je to njen “najbolji način da izrazi svoje emocije”.

-Radujem se svakom nastupu, a priznanja sa takmičenja su mi samo motiv više da nastavim sa učenjem- kaže Tijana, i dodaje da što se tiče daljeg usavršavanja, balet za nju nem alternativu.Ovu njenu ljubav prema baletu podržavaju i roditelji, i prijatelji, ali i drugovi iz škole u Požegi:

-U početku im je bilo čudno moje interesovanje za balet, ali su se vremenom navikli,i sada zaista nestpljivo očekuju takmičenja, raduju se svakom mom uspehu.Tema klasičnog baleta o kojoj nisu ništa znali ranije, sada je redovna u našoj komunikaciji, a to je, čini mi se, takođe jedan od naših zajedničkih uspeha-kaže Tijana, a pod “našim” podrazumeva svoju nastavnicu Dunju Mahorčić uz koju je zavolela balet, iz uz čiju podršku, kako stalno ističe, je uspela da se opredeli za svoje dalje obrazovanje.

M.Nikolić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.