Društvo

Festival Games. CON okupio poštovaoce gaminga i pop kulture

Posted: 19. decembra 2017. u 08:31   /   by   /   comments (0)

Beograd – Proteklog vikenda u halama  2, 3 i 3a Beogradskom sajma, održan je drugi po redu festival gaminga i pop kulture pod nazivom Games.CON. U okviru tri dana Games.CON festivala održano je mnoštvo turnira u popularnim PC i igrama za konzole, predavanja, kao i prezentacija najpopularnijih igara  koje dolaze na tržište u narednom periodu.

Takođe, posetioci ovog festivala imali su priliku da se upoznaju i sa radom domaćih i međunarodnih organizacija koje se bave razvojem igara kao i razvojem softvera koji su vezani za gejming.

Pored klasičnog PC gejminga, posetioci Games.CON festival imali su priliku da vide i učestvuju u popularnim bord i kard igrama.

Organizatori ovog festivala iz Digital & Entertainmet Festivals, uspeli su u nameri da njihovo novo čedo u potpunosti nadmaši sve uspehe svog prvog izdanja. Najbolji pokazatelj toga jeste činjenica da je Games.CON ove godine održan u 3 hale Beogradskog sajma (hale 2, 3 i 3a).

COSPLAY SPEKTAKL

U sklopu festivala Games.CON održana je i revija Cosplay stvaralaca, koji su se takmičili za najboljeg Cosplayer – a.

Valinor Srbija je za posetioce Games.CON festivala priredila spektakl u kome su učestvovali najveći likovi filmova, gejming franšiza, kao i ostali Cosplayer – i.

TELENOR CLASH ROYALE ARENA

Jedan od partnera festivala ove godine bio je i Telenor, koji je u hali 3 u svojoj Areni organizovao internacionalno finale igre Clash Royale, koji je okupio najbolje igrače ove igre.

Četiri nacionalna šampiona kao nagradu su dobili Samsug Galaxy J5 telefon, kao i pravo da učestvuju na regionalnom finalu, koje je održano 16 decembra u Telenor Areni

Pobednik regionalnog finala dobio je novčanu nagradu u iznosu od 2.500,00€ i Samsung Galaxy Tab S3, dok su za drugo i treće mesto osvojili novčanu nagradu od 1.000,00€ odnosno 500,00€ kao i Samsung Glalxy S8.

ESPORT BALKAN LEAUGE (EBL) OKONČAO SVOJU PREMIJERNU SEZONU NA FESTIVALU GAMES.CON

Posetioci ovogodišnjeg Games.CON festivala imali su priliku da isprate završnicu Esport Balkan Lige (EBL), koje organizuje Fortuna Esport.

Finalni turniri su održani u popularnim PC gamnig naslovima i to Counter Strike: Global Offensive (CS:GO) i Leauge of Legends (LOL).

Sjajne borbe u obe kategorije iznedrile su najbolje timove koji su se borili za naslov prvaka EBL – a, a tu titulu su zaslužili Windigo Gamnig (Bugarska) koji je u finalu CS:GO turnira savlada Valiance & CO rezultatom 2:0, dok je titulu najbolje LOL ekipe ponela ekila KlikTech, koja je savladala Greek Regenesis rezultatom 3:1.

Pobednici ovih turnira osvojili su novčanu nagradu u iznosu od po 10.000,00€.

Foto: A. Pavlović

Na pitanje da nam prokomentariše kvalitet lige, Mladen Jurić komentator takmičenja EBL izjavio je „da su kroz celu EBL ligu igrači bili posvećeni samoj igri i da su u ligi učestvovale najbolje ekipe CS: GO – a i LOL – a“.

U razgovoru sa nama Đorđe Đurđev, voditelj Fortune Esport – a i EBL lige, rekao je da je „zadovoljan celom ligom, i da je  tokom realizacije iste sve bilo felnomenalno“. Takođe Đorđe nam je napomenuo da je „zadovoljan time što je 8 najboljih timova CS:GO obezbedilo učešće u finalnim borbama, kao i da su 4 najuspešnije ekipe ostvarile mogućnost učešća na LAN finalu samog turnira koje je održano u sklopu Games.CON festivala“.

Komentarišući finale turnira, Đorđe je napomenuo „da su svi mislili da je Valiance & Co najbolja ekipa i da je Windigo Gaming uspeo u nameri da osvoji EBL  ligu“.

HORIZON  – KONFERENCIJA GAMING INDUSTRIJE

 Po drugi put na Games.CON festivalu, održana je konferencija gaming industrije pod nazivom HORIZON.

U svom drugom izdanju, sam vrh domaće i strane developer industrije, razmenio je kako između sebe, tako i sa posetiocima svoje znanje i iskustva sa najvažnijim segmentima gaming industrije, marketingom, project management-om i mnogim drugim temama iz moderne industrije zabave, čime je ova konferencija postala svojevrstan vid edukacije pre svega mladih, koji žele da se bave razvojem gejminga.

Za Portal Pasaž  priredio:

Aleksa Pavlović, YU Tube kanal Pceae Yutube Channel, foto: Games.Con, arhiva