Društvo

„Evropska škola debate“ u Narodnoj biblioteci Užice: 25. april

Posted: 24. aprila 2018. u 23:01   /   by   /   comments (0)

Javna debata u okviru „Evropske škole debate“ u Užicu održaće se u sredu, 25. aprila, od 13 časova u Narodnoj biblioteci Užice.

„Evropska škola debate“ održava se četvrti put, a ove godine aktivnosti sprovođene u okviru projekata Evropske unije „EUTEKA – EU u vašoj biblioteci“ i EU info centra, a konkurs za prijavljivanje srednjoškolaca i studenata raspisan je krajem oktobra 2017. godine. Konkurs je sproveden na teritoriji cele Srbije.

Oni koji su izabrani da učestvuju, do februara ove godine pohađali su radionice o veštini debatovanja, argumentaciji i javnom nastupu, kao i radionice o funkcionisanju Evropske unije, evropskim institucijama i procesu EU integracija. Iz Užica na ovaj konkurs izabran je jedan od učenika užičke Gimnazije.

Radionice su se održavale vikendom u Novom Sadu, Kragujevcu, Novom Pazaru, Beogradu i Nišu. Predavači su bili treneri debatnih veština i najbolji učesnici debatnih takmičenja u Srbiji kao i na svetskim i evropskim prvenstima u debati, kao i članovi Tima Evropa, mreže nacionalnih eksperata na teme u vezi sa Evropskom unijom.

Pored debate u Užicu, javne debate su se održale ili će se održati u Subotici, Kragujevcu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Nišu i Beogradu, dok je svečano filane projekta predviđeno da se održi u Narodnoj skupštini Republike Srbije u maju.

Izvor: Narodna biblioteka Užice