Društvo

Evropska nagrada užičkoj Zelenoj stazi

Posted: 2. oktobra 2017. u 08:25   /   by   /   comments (0)

Evropska asocijacija zelenih staza dodelila je Gradu Užicu nagradu za užičku Zelenu stazu, prvu takve vrste u Srbiji.

On je objasnio da je, na svečanosti u irskom gradu Limeriku, Užicu dodeljena druga nagrada u kategoriji izvrsnost, odnosno, priznanje za uređenje i sadržaje staze, ali i za njenu pristupačnosti koja je omogućena postavljanjem lifta-platforme kojom pešaci, majke sa decom u kolicima, osobe sa invaliditetom i biciklisti mogu da se popnu na rekonstruisani železnički most na gradskoj plaži i da njime nastave Zelenom stazom.

Staza, koja je asfaltirana u dužini od 7,2 milometra, ide trasom nekadašnje pruge uskog koloseka kroz atraktivni kanjon reke Đetinje, pored Rajskih otoka, brane i kroz tunele koji su osvetljeni, do Staparske banje i dalje do jezera Vrutci.

– Za nagradu su konkurisale i zelene staze iz Austrije, Češke, Portugalije, Španije i Irske, što potvrđuje da je Užice dobilo veliko priznanje, koje će nam pomoći da promovišemo biciklizam, sport, zdrave stilove života i zaštitu životne sredine, poručio je Blagojević, zahvalivši se na saradnji Društvu ljubitelja biciklizma Jugociklon- kampanja iz Beograda, koje bilo partner u tom projektu.

Grad Užice je, pre tri godine na trasi stare pruge uskog koloseka, zajedno sa članovima Jugocikling – kampanje, koji su pokrenuli projekat Zelene staze Srbije, a koji je finansijski podržalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, započeo uređenje staze za vožnju bicikla i šetnju i ona je, prošle godine, otvorena kao prva zelena staza u Srbiji.

Mirko Radovanac, predsednik Društva ljubitelja biciklizma Jugocikling – kampanja, najavio je da će biti nastavljenao uređenje napuštenih železničkih pruga za biciklistučke staze.

–  Užice sa svojom Zelenom stazom može da bude dobar primer drugim gradovima u Srbiji i nadam se da će se takav koncept, koji je razvijen u Evropi i svetu, razviti i kod nas, poručio je Radovanac.

Autor: Nenad Kovačević / Danas/ Radio Luna /http://www.radioluna.rs/uzicki-kraj/16513/evropska-nagrada-uzickoj-zelenoj-stazi.html

Foto: Grad Užice, zvanični sajt