Umetnost, Vesti

„Enklava” Gorana Radovanovića predstavlja Srbiju na 88. Oskaru

Posted: 4. septembra 2015. u 01:35   /   by   /   comments (0)

Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije ( AFUN) sa 15 od ukupno 18 glasova odlučio je da srpski kandidat za Oskara 2015. bude film Enklava Gorana Radovanovića.
Po jedan glas su dobili i Ničije dete Vuka Ršumovića, Bićemo prvaci sveta Darka Bajića i Branio sam Mladu Bosnu Srđana Koljevića a pored ovih filmova u konkurenciji su bili: Spomenik Majklu Džeksonu Darka Lungulova i Neposlušni Mine Đukić.
Američka filmska akademija je uvela znatno oštrije mere za glasanje od ove godne a novine je morala da isprati i AFUN te je pored dosadašnjih pravila morao da dostavi na uvid imena članova Stručnog odbora , kompletan CV članova a jedan od preduslova bio je da svi moraju biti državljani Republike Srbije.
Stručni odbor sa jednogodišnjim mandatom čine: filmolog Petar Volk – predsednik, članovi producent Avramović Aleksandar, direktor fotografije Vladić Radosav, reditelj Vlajić Vera, montažer Vukobratović Ljiljana Lana, glumci Goncić Predrag Bule, Gutović Milan Lane, Đokić Dara i Živković Radmila, montažer Đokić Jelena, filmolog Zečević Božidar, reditelj Jelić Milan, scenograf Jeremić Milenko, scenograf Kljaković Miljen Kreka, kompozitor Kovač Kornelije Bata, reditelj Lekić Miroslav, reditelj i direktor fotografije Nikolić Božidar Bota, direktor fotografije Spasić Milan Papi, producent Cvetanović Zoran i maska Šubić Dodočić Martina.
Pored oven ovine stoji i novena što se tiče načina prijavljivanja i glasanja koje je od ove godine isključivo elektronsko. Strogo je precizirano koliko kopija DVD filmova kandidata može da se podeli , koliko promocija i različitih vidova prezentacije može da se održi i to strogo propisano vremenskim odrednicama a to po mišljenu organizatora smanjuje mogućnost lobiranja i omogućava objektivniji rad članova Stručnog odbora Američke filmske asocijacije.

Dodela 88. Oskara održaće se 28. februara 2016. u Los Anđelesu.

M.N.