Društvo

Edukativno i zabavno o bezbednosti

Posted: 2. novembra 2017. u 08:20   /   by   /   comments (0)

Policijska uprava Užice realizovala je projekat čija je osnovna ideja povećanje bezbednosti najmlađih, kako u saobraćaju, tako i opšte bezbednosti građana, ali i predstavaljanje obaveza i  dužnosti policije. U tom cilju, na Trgu partizana u Užicu u sredu 1. novembra bilo je postavljeno nekoliko vozila PU Užice: saobraćajne, vatrogasne i interventne službe, pripadnici policije delili su deci balone, edukativnu slikovnicu „Pažljivkova pravila u saobraćaju“.

Najmlađi  su imali priliku da slobodno ulaze u vozila, da se fotografišu na motoru, ili probaju pancir…Na ovaj zabavan, a pre svega edukativan način, preko sto mališana iz predškolskih ustanova provelo je par sati u druženju sa pripadnicima policije.

Načelnik PU Užice, Saša Misailović, ovim povodom, izjavio je da je „druženje sa decom na užičkom trgu deo projekta kojim policija vrši i edukaciju najmlađih sugrađana o bezbednosti , a budući da se radi o predškolcima, akcenat je na bezbednosti u saobraćaju, i drugim opasnostima sa kojima se deca susreću na putu od škole do kuće“. Vodeći se idejom „bolje sprečiti, nego lečiti“ policija se , na ovaj način, aktivirala u preventivnom delovanju, odnosno edukaciji najmlađe populacije o merama samozaštite.

Takođe, ova akcija bila je i dobar način da se kod dece promeni i način razmišljanja o policajcu kao nečem odvojenom od građanstva, nečem što, u našem patrijarhalnom vaspitanju, najčešće služi simbol kojim se kod dece izaziva strah, te je Misailović apelovao na roditelje da se ovaj način vaspitanja, i formiranja predrasuda prema policiji, menja.

-U najvećem broju slučajeva roditelji plaše svoju decu policijom, što je, naravno pogrešan pristup, jer na takav način dete, a kasnije i čovek, stvara i pogrešno mišljenje i pogrešan stav u odnosu na nas. Vrlo je bitno da deca u nama vide faktor sigurnosti, a ne nešto što treba izbegavati, čega se treba plašiti, ili ignorisati- apelovao je Misailović.

M.N.