Umetnost

Dvonedeljni programi povodom obeležavanja Dana Grada Užica

Posted: 3. oktobra 2018. u 10:37   /   by   /   comments (0)

Dan Grada Užica obeležava se 9. oktobara i tim povodom u Narodnom pozorištu Užicu biće upriličena Svečana sednica, a programi institucija, organizacija i udruženja ovim povodom trajaće do petka 12. oktobra.

Zvanično, obeležavanje Dana grada započelo je programima „Daj pedalu raku“ Ženskog centra „Milica“ iz Vrnjačke Banje i Savetovališta za žene obolele od raka dojke „Jefimija“ iz Užica, i manifestacijom „Odzivi Paunu“ u Ribaševini, u organizaciji Narodne biblioteke Užice, u subotu, 29. septembra.

U četvrtak 4. oktobra , od 12 časova organizuje se akcija mladih volontera sa mladim osobama sa invaliditetom- obilazak sportskih terena inkluzivnih igrališta na Gradskoj plaži  koju realizuje Kancelarija za mlade Užice. Istog dana,  uveče, od 20 časova,  Narodno pozorište Užice u čast Dana grada izvešće predstavu „Svrati reče čovek“.

U petak, 5. oktobra u Gradskom kulturnom centru nastupiće šabački instrumentalni rok bend „Moon“.

Vikend je opredeljen ka sportskim dešavanjima , pa će se u subotu, 6. oktobra na Gradskom stadionu održati dva atletska dešavanja: od 9 časova trčaće se 24 trke Jesenjeg krosa, XXVI   „Trka za srećnije detinjstvo“ u organizaciji Crvenog krsta Užice i Sportskog saveza Užice, a u poluvremenu fudbalske utakmice FK Sloboda: FK TSC, seniori će trčati za VI Trofej Užica 2018.

U nedelju, 7. oktobra, sportska dešavanja su skoncentrisana na Gradskom bazenu, pa od 11 časova počinje  takmičenje u plivanju u muškoj i ženskoj kategoriji za nagradu „Trofej Užica“ u ukupno 6 plivačkih trka. Nakon toga, na svakih sat vremena, počevši od podne , na programu su turniri u:  vaterpolu, stonom tenisu, pikadu i bilijaru. Organizator je Sportski savez Užica.

Od ponedeljka, 8. oktobra u obeležavanje Dana grada uključuju se i najmlađi sugrađani, pa će Predškolska ustanova Užice prirediti  Javni čas crtanja na temu „Moj grad“ od 10 časova. Isti dan, Narodna biblioteka Užice, od 18 časova otvara izložbu „Srpski dobrotvor Maksim Evgenović 1794-1878“, obeležavajući tako 140 godina od njegove smrti.

Dan Grada, 9. oktobar počinje tradicionalnim makenbalom predškolaca a defile polazi od 10, 30 časova ispred Narodnog muzeja do Trga partizana, gde će se održati progam „Deca za decu“ ,u organizaciji Predškolske ustanove Užice. U slučaju lošeg vremena, kako se to desilo protekle  godine, oba programa će se održati u rezervnom terminu koji će naknadno biti objavljen.

Istorijski arhiv Užice tog dana otvoriće izložbu „Mleko i krv“- dokumenti i fotografije  iz fonda Slobodana Penezića Krcuna, od 13 časova, a od 18 časova je Svečana sednica Skupštine grada u Narodnom pozorištu Užice. U muzičkom delu progra najavljeno je gostovanje Jelene Tomašević.

U Gradskoj galeriji Užice, u sredu 10. oktobra u 19 časova otvara se izložba skulptura Olge Jevrić koja se realizuje u saradnji ove gradske institucije i Galerije SANU. Sutradan, u Gradskom kulturnom centru Užice, od 20 časova nastupa duo „So Cookie“ koga čine Sonja Kalajić – violina i kastanjete i Aleksandra Kurilić-viola. Gkc Užice narednog dana priređuje izložbu kolaža i radova Radovana Marinkovića Šjora od 19 časova, a pre toga, od 12 časova biće dodeljenje nagrade za najbolje radove na dečijem likovnom konkursu „Moje je pravo da živim srećno i zdravo“, a od 13 časova, u organizaciji Centra za socijalni rad Užice, u Svečanoj sali Gradske kuće biće održana tribina „Odrastanje bez nasilja“. Istog dana, u Narodnom pozorištu Užice, od 20, 30 časova je predstava „Žanka“, čime se zvanični program obeležavanja Dana Grada završava.

Ulaz na sve programe tokom trajanja obeležavanja Dana Grada je slobodan.

M. Nikolić