Najava, Umetnost

Dve predstave u užičkom pozorištu za početak januara

Posted: 8. januara 2017. u 03:20   /   by   /   comments (0)

Nakon više od mesec dana pauze što se tiče redovnog repertoara, a u pripremi nove predstave „Kralj Lir“ čija premijera se očekuje polovinom januara, Narodno pozorište Užice za prve ovogodišnje predstave odabralo je  dve uspešne i rado gledane, iz ranije produkcije. U pitanju su popularna „Čorba od kanarinca“ po tekstu Miloša Radovića , a u režiji Boška Dimitrijevića, i „Odumiranje međeda“ po tekstu Branka Ćopića i režiji Nemanje Rankovića.

„Čorba od kanarinca“ je na repertoaru   u utorak, 10. januara na Maloj sceni od 20, 30, a „Odumiranje međeda“ u četvrtak 12. januara na Velikoj sceni od 20 časova.

Po podacima Narodnog pozorišta Užice , protekle godine predstave jedinog regionalnog pozorišta ovog dela Srbije posetilo je ukupno 19 611 gledalaca. „Nečiste sile“ Ljubiše Vićanovića u režiji Bogdana Jankovića, „Hromi ideali“ Milutina Uskokovića i reditelja Zlatka Svibena, „Nevidljivi ljudi“ Jelene Kajgo u režiji Nemanje Rankovića , premijere su koje su obeležile 2016. Godinu iza nas užičko pozorište upisaće u svoju istoriju i po nagradama: dve za „Hrome ideale“ – Specijalna nagrada na festivali „Joakim Vujić“ u Gračanici, takođe Specijalna nagrada na 61. Sterijinom pozorju u Novom Sadu. Na 21. Festivalu malih scena i monodrame u Novom Sarajevu, „Odumiranje međeda“ proglašeno je najboljim ostvarenjem selekcije ovog festivala. Predstava za decu „U cara Trojana kozje uši“ u režiji Borisa Todorovića donela je Nikoli Peneziću nagradu za glumačko ostvarenje , a Ljubivoju Ršumoviću nagradu za najbolji dramski tekst.

Kraj godine obeležila je Izuzetna Vukova nagrada Kulturno prosvetne zajednice dodeljena Narodnom pozorištu Užice za doprinos u oblasti kulture.

Pored redovno repertoarskog programa užičko pozorište realizovalo je drugi festival predstava za decu „Oktobarske čarolije“ i tradicionalni Jugoslovenski pozorišni festival.

M.N.