Vesti

U duhu svetosavlja u OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu

Posted: 28. januara 2018. u 09:10   /   by   /   comments (0)

Tradicionalno obeležavanje školske slave – Savindana, učenici i prosvetni radnici u školama proslavljaju sa radošću i ushićenjem, trudeći se da prigodnim programom dočaraju životni i svetovni put srpskog princa Rastka Nemanjića. Njegov odlazak na Svetu goru i put monaštva koji je odabrao, označili su duhovni put Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja, i predstavnika književnosti u Srbiji.

Proslava u čast Svetog Save, u subotu 27. januara, u OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu počela je  još u ranim jutarnjim satima liturgijom u lokalnoj crkvi Sabora Svetog Arhangela Gavrila. Nakon toga je otvorena izložba kopija fresaka, odnosno radova učenika Umetničke škole iz Užica. U prisustvu mnogobrojnih predstavnika Gradske uprave Užica, gradonačelnika Užica, Gradske opštine Sevojno, sevojničkog sveštenstva, uglednih privrednika, prosvetnih radnika Učiteljskog fakulteta u Užicu, predstavnika Policijske uprave Užice, roditelja, učenika i zaposlenih u OŠ „Aleksa Dejović“, izložbu su otvorili Goran Marković, nastavnik likovnog u sevojničkoj školi, i Marijana Todorović profesorka u Umetničkoj školi. Marijana Todorović je izrazila zadovoljstvo zbog obnovljene saradnje ove dve škole i naglasila da je i sama bila učenik osnovne škole u Sevojnu, kao i da su autori nekolicine izloženih radova, takođe bivši učenici OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu.

Nakon otvaranja izložbe program se nastavio priredbom u TV-sali. U muzičko-vokalnom delu programa nastupili su hor i orkestar učenika iz Sevojna i Krvavaca čiji nastup je pripremio nastavnik muzičkog Srđan Petrović. Nakon uvodne numere, himne Svetom Savi, sevojnički sveštenici su osveštali slavski kolač i žito i pomolili se za napredak učenika i zaposlenih u školi. Ovogodišnji domaćin slave je  kompanija „Jedinstvo-Metalogradnja“ iz Sevojna dok će sledeće godine to biti firma „Copper-Com“, takođe iz Sevojna. Nakon lomljenja slavskog kolača, program je nastavljen predstavom „Zlatno jagnje“ po tekstu Svetlane Velmar-Janković. Za ovaj deo programa bila je zadužena nastavnica srpskog jezika Irena Drndarević, a trud i posvećenost mladih „glumaca“ upotpunjeni su autentičnim kostimima, dok je  pažnju i ozbiljnost publike  na trenutak prekinula zbunjenost jednog od mlađih glumaca i iskreno priznanje „zaboravio sam šta treba da kažem“, što je izazvalo smeh, simpatije i gromoglasan aplauz podrške.

U muzičkom delu programa su izvedene i pesme „Sini jarko sunce sa Kosova“, „Rasti rasti moj zeleni bore“, „Mi smo deca neba“ koju je  pripremio veroučitelj Danijel Mikić a za sam kraj programa i pesma „Hriste Bože raspeti i sveti“. Dramski deo programa upotpunjen je i autorskim tekstom nastavnice srpskog jezika i bibliotekara Vere Rajaković i veroučitelja Danijela Mikića. U tekstu je, kroz  prikaz jednog školskog časa i relacije učenik-nastavnik, istaknuto da moderno doba i tehnologije 21. veka kao što su: mobilni telefoni, Internet ili Facebook nisu opravdanje za  udaljavanje od duhovnog života, vere, učenja ili pisane reči, kroz temu posvećenu Svetom Savi.

Kraj programa upotpunio je i poklon, tačnije kompjuter, za učenike OŠ „Aleksa Dejović“, koji je direktoru škole Vladu Živanoviću uručio Rade Ljubojević, potpredsednik Privredne komore Srbije i vlasnik preduzeća „Sirogojno Company“ iz Sirogojna. Za učenike i mnogobrojne goste, priređena je i zakuska.

Mirjana Milićević