Društvo, Vesti

Druženje sa prvacima u Narodnoj biblioteci Užice

Posted: 7. oktobra 2017. u 17:31   /   by   /   comments (0)

I za ovogodišnju Dečiju nedelju, koja je obeležena u periodu od 2. do 8. oktobra,zaposleni u Narodnoj biblioteci Užice su priredili mališanima zanimljiv i edukativan  program.Tradicionalne i višegodišnje radionice koje sa velikim entuzijazmom organizuje Ratka Vučković uz pomoć kolega iz biblioteke, održavaju se i van okvira Dečije nedelje, traju celu školsku godinu,  i pored sadržaja koji je usmeren ka čitanju i knjigama, deca  imaju adekvatne zadatke i igrice,a svoje radove, kao i besplatne članske karte biblioteke, ponosno nose kući.

U ponedeljak 2. oktobra tema radionice za učenike I-1 OŠ „Dušan Jerković“ bila je suncokret, narednog dana za I-2 je to bila crna mačka, za I-3 Svetski dan zaštite životinja, dok je I-4 odeljenje iste škole ,upoznato sa basnom Radomira Putnikovića o jelenu i pauku. Već na početku radionice, veselu graju 30-ak prvačića, utišalo je objašnjenje Ratke Vučković o članskim kartama koje će dobiti na poklon, kao i  razgovor vezan za to šta je biblioteka, zašto se dolazi u biblioteku, koji je nastavljen zagonetkama na koje su deca tačno i horski davala odgovore. Pre nego što je Jasmina Luković pročitala deci basnu, razgovaralo se i o tome kakve knjige postoje i šta po svojoj podeli opisuju, odnosno kakve informacije sadrže, takođe na relaciji postavljeno pitanje-odgovor učenika.

Čitanje basne „Jelen i pauk“ deca su pažljivo slušala pa su i njihovi odgovori na pitanja Ratke Vučković, kojima se proveravalo njihovo razumevanje sadržaja i primena pouke u svakodnevnom životu i okruženju, bili precizni, sadržajni a pojedini i dečije „šeretski“ i maštoviti,uz mnogobrojne primere kako slabiji mogu pomoći jačima od sebe i obrnuto. Kreativni deo radionice se odnosio na pravljenje paukova, odnosno lepljenje na raznobojne papire, unapred pripremljene, na kojima je bila nacrtana paukova mreža.Zadatak je bio da deca ocrtavanjem svojih prstića na papiru, pa isecanjem, naprave pauka i zalepe ga na papir sa mrežom. Dodati su i šareni kružići, odnosno oči a na svaki rad je bio zavezan i kanap, da bi deca lakše mogla da ukrase svoje sobe onim što naprave. Manje veštim u baratanju makazama pomogli su i drugi zaposleni u Narodnoj biblioteci, kao i njihova učiteljica Velinka Stamatović i školski bibliotekari Mirjana Radovanović-Pejović i Ana Duković.

A i oni veštiji su pomagali svojim školskim drugovima, delili savete i radoznalo zagledali druge radove, dok je prava gužva nastala kada im je rečeno da svi koji su završili radove mogu da pregledaju knjige koje su takođe već bile pripremljene. Na žalost, zbog školskih obaveza, nije bilo vremena za planiranu igricu, kojom se radionice završavaju na veliku radost dece. Njihovo zadovoljstvo možda najbolje opisuje veselo čavrljanje, pri odlasku iz Narodne biblioteke, o tome čiji rad je lepši i šareniji i koju knjigu su videli ili žele da pročitaju.

Mirjana Milićević