Umetnost, Vesti

„Don Žuan” Bitef dens kompanije u Narodnom pozorištu Užice 29. septembra

Posted: 4. septembra 2015. u 23:37   /   by   /   comments (0)

U Narodnom pozorištu Užice 29. septembra gostuje Bitef dens kompanija sa predstavom Don Žuan. Za plesnu predstavu gostujućeg pozorišta karte se mogu nabaviti na blagajni užičkog pozorišta i to po ceni od 400 dinara u pretprodaji do 21. septembra a u redovnoj prodaji od 22. septembra po ceni od 500 dinara.
Originalnu muziku potpisuje Rundek kargo trio a koreografiju Maša Kolar.
Don Žuana izvode igrači Bitef dens kompanije: Ana Ignjatović Zagorac, Dejan Kolarov, Ivana Savić Jacić, Milica Pisić, Miloš Isailović, Rikardo Horhe Kampos Freire

foto: Bitef dens kompanija

foto: Bitef dens kompanija

Don Žuan iz ugla autora:

—Ne može se sa sigurnošću tvrditi kakav je bio Don Žuan, niti kakav je to čovek danas i kakav će to čovekbiti. Sredina ga obeležava, boji, profilira i osuđuje. Društvo ga stavlja na presto, daje mu osobineprestupnika, grešnika i daje mu ovlašćenje da radi ono što on radi, a to radi najbolje. On je sposoban, arogantan, lud, topao, blizak, a opet nagao i nasilan i još uz to šarmantan i opasan. Ko može tom jeziku ljubavi odoleti i ko uspeva tom jeziku osvajanja reći ne?
Don Žuan je svestan optužujuće okoline koja ga smatra prestupnikom, nesposoban je postaviti granice svojim željama, ne može prestati. Više mu je stalo do osvajanja nego do ljubavi. Troši sve što mu dođe pod ruku i živi filozofiju “prirodnog bića”.
On nije nevin, a nije ni naivan.
On je prestupnik, ali je i pobunjenik.
Ne prihvata duh, veru i pravila svog vremena.
To mu je dosadilo, prebacuje se iz epizode u epizodu. U svakoj epizodi traži nešto drugo. On ne traži isto.
Kao svaki čovek ima pravo na sreću i želi to pravo.
Njegova sreća bi bila utažiti neizmernu ljubavnu čežnju koja ga razdire.
Na početku i na kraju imamo hrpu igrača koji u svetu varki, maski, opsena i prikrivanja čekaju na priliku da preuzmu ulogu. Kada se pruži šansa oni je grabe. Prvu ulogu dobija
Don Žuan, on oblikuje svoje odbrambeno sklonište… gde ostali, preuzimajući svoje epizodne uloge u njegovom svetu, koriste njemu, Don Žuanu da da maha svojoj prirodi. On razume da u svetu lažnog udvaranja i pretvaranja možes opstati samo ako si u svom zanatu bolji od ostalih.

M.N. / izvori: Narodno pozorište Užice, Bitef dens kompanija