Sport

Dodeljne nagrade u oblasti sporta u 2018: Sportista Grada Užica- Petar Marić

Posted: 26. decembra 2018. u 11:01   /   by   /   comments (0)

Sportista Grada Užica 2018. godine, po odluci komisije Sportskog saveza Užica, je Petar Marić, košarkaš KK Sloboda, koji je proglašen i za najbolji klub, a u katetoriji paraolimpijskih sportista priznanje je dodeljeno Nebojši Đuriću. Ove odluke, kao i odluke u ostalim kategorijama, saopštene su na svečanoj dodeli priznanja  u 2018. koje, ovim povodom, održano u Narodnom pozorištu Užice u  utorak, 25. decembra.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: predsednik Nedelјko Milosavlјević, i članovi Sreten Đurić,  prof Zoran Božović, Vojkan Gordić, Dragan Pejić.

U obrazloženju za izbor Petra Marića za najboljeg sportistu u 2018. godini je rečeno:

Visoki centar Slobode Petar Marić je svojim brilјantnim igrama značajno doprineo ulasku Slobode u KLS. Proglašen je i za najbolјeg drugoligaškog igrača u sezoni 2017/18.

Rođeni Užičanin, trenirao je u Crvenoj Zvezdi, prošao sve mlađe kategorije, potom godinu dana igrao u Americi,  dve godine u Španiji, vratio se u Srbiju odigrao jednu sezonu u Slobodi, zatim je igrao u Makedoniji, Češkoj, usledio je novi povratak u Srbiju i dve sezone u Zlatiboru iz Čajetine, i ponovo Sloboda. Kaže da nema lepšeg osećaja nego kada igraš pred svojom publikom, a još lepši je osećaj kada dobiješ OVAKVO priznanje u svom gradu.

U ostalim kategorijama, uz obrazloženje, nagrađeni su sledeći sportisti, sportski radnici i predstavnici medija:

Specijalnu nagradu dobija OSNOVNA ŠKOLA NADA MATIĆ, najbolјa škola na takmičenju Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, za osnovne škole, kao i  UŽIČKA GIMNAZIJA, najbolјa škola na takmičenju Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, za srednje škole

Specijalna nagrada pripada i najbolјem profesoru na takmičenju Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, za osnovne škole, JELENA SAVIĆEVIĆ , i najbolјem profesoru na takmičenju Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, za srednje škola, JASMINA BAJIĆ

Specijalna nagrada za najbolјe plasiranu učenicu na takmičenju Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, za školsku 2017/2018. godinu je ALEKSANDRA JOVANOVIĆ

Specijalna nagrada pripada i NIKOLA FILIPOVIĆ za osvojenu zlatnu medalјu na Evropskom prvenstvu u kik boksu.

Za osvojenu zlatnu medalјu na Svetskom prvenstvu u odbojci, specijalna nagrada pripala je  odbojkašicama TIJANI MALEŠEVIĆ i MAJI ALEKSIĆ.

Za osvojenu zlatnu medalјu na Evropskom prvenstvu u atletici za osobe sa invaliditetom specijalna nagrada pripada MILOŠU ZARIĆU

Za najbolјeg mladog perspektivnog sportistu PIONIRA proglašen je MARKO PEČENIČIĆ, za izvanredne rezultate koje je postigao u karateu

Marko Pečeničić je član KK Uniline- Sevojno i takmiči se u disciplini borbe pojedinačno u kategoriji + 55 kg u 2005. godištu. Ove godine Marko je osvojio prvo mesto na Prvenstvu Srbije i treće mesto na Kupu Srbije. Pored toga učestvovao je na ovogodišnjem Balkanskom prvenstvu za mlade kao član karate reprezentacije Srbije

Najbolјa mlada perspektivna sportiskinja PIONIRKA za 2018.godinu je JOVANA ARSIĆ, za izvanredne rezultate koje je postigla u košarci.

Jovana je rođena 2005. godine i član je KK PLEJ OFF. Učestvovala je na prvom okuplјanju pionirske reprezentacije Srbije u Karatašu, i stalno je pozivaju na reprezentativna okuplјanja Čačak- Zapadna Srbija.  Pionirke Plej offa se takmiče u Kvalitetnoj ligi Zapadne Srbije, gde se bore za vrh tabele. Jovana je okosnica tima i vodeća igračica. Pred njom tek predstoji blistava budućnost.

U kategoriji najbolјih KADETKINјA proglašena je  JELENA TODOROVIĆ član SD Aleksa Dejović za izvanredne rezultate koje je postigla u strelјaštvu.

Jelena je mlađa juniorka, a ove godine osvojila je prvo mesto na Drugom kolu Kupa B program, prvo mesto na Regionalnom prvenstvu Zapadne Srbije, prvo mesto na Prvenstvu Zapadne Srbije i prvo mesto u Drugom kolu Kupa SSS, sve u disciplini vazdušni pištolј.

Za najbolјeg mladog perspektivnog sportistu KADETA  proglašen je  ALEKSA CVETIĆ za izvanredne rezultate koje je postigao u biciklizmu

Aleksa je član BK Ere, rođen je 2004. godine i osvojio je ekipno drugo mesto na Državnom prvenstvu Srbije i drugo mesto u Kupu-ligi Srbije. To je i najveći uspeh kluba u istoriji. Uz Aleksu ekipu su činili još i Velјko Melentijević, Mihailo Jokić i Đorđe Đurić. Uz svoje drugare i Aleksa se takmiči u Saveznom rangu, a svi su učesnici kampa ,,Perspektivnih takmičara“ Biciklističkog Saveza Srbije i treniraju po posebnom programu Saveza.

Za najbolјu mladu perspektivnu sportiskinju JUNIORKU GRADA UŽICA U 2018. godini proglašena je  VERA POPOVIĆ, za izvanredne rezultate koje je postigla u atletici.

Vera je u ovoj godini uspela dva puta da bude prvak Srbije na 10 000 metara. Prvenstvo Srbije na 10 000 , na stazi, Beograd, prvo mesto na Prventvu Srbije na 10 000 metara u Kuli, a na Prvenstvu Srbije za starije juniorke osvojila je treće mesto.

Za razvoj sporta i fizičke kulture u Užicu nagrađen je ILIJA PETRONIJEVIĆ

Svojim dugodišnjim angažovanim radom Ilija Petronijević je doprineo afirmaciji sporta. Posebno se ističu njegovi radovi na prenosu fudbalskih utakmica ali i košarkaških, odbojkaških i drugi.

Ilija Petronijević je vlasnik TV5, na kojoj sportska dešavanja imaju prednost. Takođe Ilija Petronijević je sa svojim saradnicima počeo sa direktnim prenosima fudbalskih utakmica iz celog regiona. Nјegov doprinos razvoju sporta je vidlјiv, i svaki vid populacije školskog, amaterskog ili profeseionalnog sporta na TV5 će zahvalјujući njemu, imati prolaz

Za društveno sportski rad – sportskom radniku nagrađen je DRAGO AVRAMOVIĆ

Drago je zaposlen u Ustanovi za održavanje i korišćenje sportskih objekata Veliki park. Kao stručni saradnik u AK Mladost uspeo je da u klubu, pored trkačkih zažive i bacačke i skakačke discipline. Nјegovi takmičari se već uveliki sa takmičenja vraćaju sa osvojenim odličjima, među kojima su Stefan Petković i Dragomir Maksimovića koji su se okitili medalјama na Državnom juniorskom prvenstvu u bacanju kugle. Već tri decenije Drago Avramović ne najbolјi mogući način izlazi  u susret sportistima korisnicima hale, ali i drugim sportistima naročito atletičarima. Sebe je utkao i u organizaciju i sprovođenje programa Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, kao i u sportske manifestacije u okviru proslave Grada Užica. Drago je napravio galeriju slika svih užičkih sportista u sportskoj dvorani Veliki park.

Dolazimo do nagrade koja se dodelјuje za DUGOGODIŠNјI STVARALAČKI RAD- ŽIVOTNO DELO. Ova nagrada pripala je MILIVOJU PETROVIĆU, za dugogodišnji stvaralački rad u stonom tenisu.

Priznanje koje mu se dodelјuje potpuno je zasluženo, ali na žalost životni put mu je pre dva dana prekinut, pa mu se ovo priznanje dodelјuje posthumno.

Milivoje Mile Petrović je izuzetna ličnost u istoriji stonoteniskog sporta Užica i posebno SK Jedinstvo koje je u ovoj godini proslavilo 50 godina postojanja. Mile je kao najstariji član i kao sportista i sportski radnik za svoj doprinost afirmaciji stonog tenisa, od kluba dobio specijalnu zahvalnicu.

Prošao je put od igrača, trenera, sekretara, podpredsednika i predsednika kluba. U svemu tome pokazao je visok stepen znanja, odgovornosti, energije i lјubavi prema stonom tenisu i klubu, kome je kada je to bilo potrebno i materijalno pomagao. U jednom periodu kad klub nije imao salu, treninzi su se odvijalu u Milovom malom dvorištu, a on je osim dobre igre uvek bio i dobar domaćin. Jednom rečju nemerlјiv je njegov doprinos koji je ostavio u istoriji kluba.

Za doprinos u stvaranju uslova za razvoj sporta i fizičke kulture u Užicu nagrađen je nedelјnik Vesti

Prvi broj nedelјnika Vesti izašao 1. oktobra 1941, i to je najstarija medijska kuća u Zlatiborskom okrugu i šire. Za razliku od drugih medijskih kuća koje sport imaju u kratkim vestima, nedelјnik Vesti na svojim sportskim stranama doprinosi afirmaciji mnogih sportskih kolektiva, brojnih sportista, sportista paraolimpijaca… Zavisno od sportskih dešavanja, broj sportskih strana u Vestima varira od 3-5. Ne retko u ovim novinama možete pročitati tople lјudske priče o mladim i još uvek neafirmisanim sportistima i sportskim klubovima, kao i o deci predškolskog i školskog uzrasta i njihovim takmičenjima. U vremenu kada mediji ne dobijaju nikakva finansijskih sredstava za izveštavanje sa sportskih terena, kada jedva preživlјavaju, ova medijska kuća ima sluha za sport i zato je njihov doprinos razvoju sporta u gradu nemerlјiv.

Za ostvarene vrhunske rezultate u košarci u 2018 godini TRENER GODINE je VLADIMIR LUČIĆ

Posle Beovuka i Žarkova, potom i više sezona provedenih u inostranstvu, u Italiji, Austrji i Rumuniji, Vladimir Lučić je 2017. godine odlučio da se ponovo oporba u  srpskoj košarci. Kao trener košarkaškog kluba Sloboda uspeo je da klub vrati u Košarkašku ligu Srbije. On je trener bez predrasuda, pun entuzijazma, u svakom problemu vidi izazov, a u svemu vidi dobro. Strplјiv je i uporan, za svoje igače ima samo reči hvale, a kritiku spremno prihvata. Kako kaže mukotrpan rad uvek donosi dobre rezultate. I doneo je rezultate, zbog koji je sada Vladimir Lučić  proglašen za trenera godine.

Najbolјi užički klub u 2018. godini je KK SLOBODA

Od 1953. godine kada je formiran KK Sloboda,  pa do danas prolazio je kroz razne faze takmičenja, postizao i loše i dobre rezultate, a kao najveći uspeh kluba beleži se učešće u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije u sezoni 1988/89, tada su zauzeli pretposlednje 11. mesto. Prošla sezona bila je takođe blistava za momke iz KK Sloboda. Posle četiri godine uspeli su da se plasiraju u Košarkašku ligu Srbije gde se trenutno nalaze na sedmom mestu. Sa samo tri poraza iz 24 utakmice, momci iz grada na obali Đetinje prošetali su se kroz Drugu ligu, a pobedom protiv Mladosti iz Smederevske Palanke overili su i plasman u viši rang takmičenja. U Slobodinom timu koji je ostvario ovaj sjajan rezultat bili su Nikola Otašević, Branko Anđić, Petar Marić, Sava Trajković, Matija Žunić, Stefan Simić, Pavle Roganović, Petar Miličećević, Miroslav Radić, Danilo Krstić, Luka Planić, Nikola Ilić, i Aleksa Ćubić. Svakako ne treba zaboraviti i Nikolu Maleševića koji je odigrao nekoliko utakmica i dao nemerlјiv doprinos ostvarenju ovog sjajnog rezultata.

Za istaknute sportske rezultate postignute u atletici za osobe sa invaliditetom u našoj zemlјi i inostranstvu SPORTISTA GRADA UŽICA ZA 2018 GODINU NABOJŠA ĐURIĆ

Iako je uvek smiren i nenametlјiv, voli mir i tišinu, život ga je naučio da se bori za ono u šta veruje. A verovao je u sebe i to mu je donelo u Berlinu neizmernu radost. Nebojša Đurić, užički paraolimpijac je na Evropskom prvenstvu u paraatletici osvojio svoje prvo evropsko zlato u bacanju diska, i postavio svetski rekord u kategoriji bacanje diska F55.

U zabavnom delu programa učestvova je hor Pedagoškog fakulteta Užice pod dirigentskom palicom Danijele Suzdilovski, Nađa Đoković, Todor Aleksić, učenik Muzičke škole Vojislav Lale Stefanović,Ljubodrag Vukadinović i Nebojiša Milutinović, kao i plesni studio Lot Lorejn.

M.Nikolić