Umetnost

„Doba obnove“ u „Reflektoru“ otvorilo prostor za savremenu vizuelnu umetnost

Posted: 1. avgusta 2017. u 11:26   /   by   /   comments (0)

Nakon višemesečnog  rada na sređivanju prostora stare kasarne u Krčagovu, dve do sada otvorene izložbe / Borderland esc. i izložbe fotografija Dragana Petrovića/, predstavljanjem radova umetnika, članova Udruženja vizuelnih umetika Užica koje je  i inicijator osnivanja galerije „Reflektor“, 31. jula, galerija je i zvanično počela sa radom. Izložba kojom je „Reflektor“ zvanično otvorio vrata i posetiocima i nedostajućem delu izlagačkog  prostora u Užicu- savremenoj vizuelnoj umetnosti, obuhvatila je radova oko četrdeset umetnika, pri čemu je deo izložbe Borderland esc inkorporiran u novu postavku. Na prostoru od oko 200 kvadrata , oronula kasarna dobila je novu upotrebnu vrednost, ali i novu misiju, te je naziv izložbe „Doba obnove“ na najjednostavniji način istakao suštinu nastojanja Udruženja vizuelnih umetnika Užica: reintegraciju nekada „živog“ prostora u novu javnu namenu, dodajući pulsirajući urbani odraz / Reflektor/ savremenog života kroz prizmu stvaralaštva, uglavnom mlađe umetničke populacije.

Galerija „Reflektor“ kako je istakao predsednik UVUU , akademski slikar Aleksandar Dimitrijević, „nastala je postepeno proteklih meseci kao rezultat zalaganja članova udruženja da sebi obezbede mesto gde će se okupljati , raditi i izlagati, gde će prezentovati svoj i rad umetnika iz zemlje i inostranstva, a vezano za savremenu likovnu scenu „

-Smatramo da je grad od sedamdeset hiljada ljudi sasvim speman za još jednu galeriju, onakvu kakva nam i nedostaje, i da je ovaj naš poduhvat nešto što će koristiti i nama, i još više, sredini u kojoj živimo i radimo. Odavno je postojala ideje o osnivanju i radu jednog užičkog udruženja umetnika, tako da smo je ostvarili kroz Udruženje vizuelnih umetnika Užica u kome su okupljeni gotovo svi umetnici iz grada, ali i iz okoline. „Reflektor“ ima svoju namenu, ne samo u predstavljanju našeg rada, već i u izložbama koje planiramo, pa ćemo ovde ugostiti i najznačajnije umetnike iz zemlje i inostranstva. Ovaj izložbeni prostor je dovoljno veliki i funkcionalan da u njemu možemo da organizujemo i izložbe radova velikih formata, postavke instalacija, skulpture, sve što zahteva jedan izlagački komfor, da ga tako nazovemo- izjavio je Dimitrijević.

Pored toga što je Grad Užice imao razumevanja za ciljeve UVUU, davši ovom udruženju na raspolaganje prostor u kome je otvorena gelerija na korišćenje narednih pet godine, Dimitrijević je rekao da su gotovo svi radovi adaptiranja i sređivanja prostora urađeni uz pomoć lokalne privrede: donacijama i sponzorstvima.

Koordinator udruženja, Marijana Ćurčić je istakla da je „otvaranje galerije jedna od značajnijih stvari koja se desila u gradu poslednjih decenija“ a da će njeno postojanje i rad „biti veliki podstrek za sve one koji su potekli iz Užica i okoline i posvetili se umetnosti“ , pa tako i „studenata ili onih umetnika koji su otišli iz Užica, da se vrate , makar kao izlagači“. Marijana je dodala da im je „nephodna svaka podrška, budući da ne raspolažu materijalnim sredstvima za rad“, ali i da je, „pored te, mnogo bitnija ona moralna podrška, da grad, publika, prijatelji, poštovaoci i ljubitelji umetnosti pruže razumevanje i podršku aktivnostima udruženja“.

Dejan Clement, koordinator novootvorene galerije „Reflektor“, takođe je naglasio značaj njenog otvaranja i budućih, planiranih aktivnosti, navodeći da „simboličan naziv ove izložbe, „Doba obnove“ označava ne samo ono što su umetnici uradili u materijalnom smislu na dovođenju nameni ovog prostora, već i rekonstrukciju postojeće  javne umetničke scene u lokalu, dajući savremenoj umetnosti značajno mesto u kulturnoj ponudi grada“.

Na konstataciju da na ponudu treba odgovoriti i tražnjom, postavlja se pitanje koliko je lokalna publika upućena u suštinu savremene umetnosti, kao i vodeće kategorije u umetnosti koje promoviše ova galerija, Dejan je odgovorio:

-Sigurno je da, imajući u vidu dosadašnju oskudicu na lokalu po ovom pitanju, ovo pred nas postavlja i novi izazov, a to je: „uvući“ publiku u tok dešavanja, „otvoriti ih“ u smislu percepcije, i bitnije: njenog razumevanja. Savremena umetnost jeste takva da zahteva postavljanje pitanja, preispitivanje i ponovno uspostavljanje individualnog sklopa, tako da je i naša buduća aktivnost usmerena na sve ljude otvorenog duha. Znamo da tek sad predstoji „rad sa publikom“, ali i to će biti jedna vrsta stvaralaštva , isto kao i naše lično umetničko opredeljenje.

Pored vizuelne umetnosti, galerija „Reflektor“ će, po Clementovim rečima, biti otvorena i za druge vidove stvaralaštva , pa se i planiraju brojne aktivnosti ,  i njeno integrisanje i u savremenu književnost, pozorište, ples, performanse i slično.

Izložbu „Doba obnove“ otvorio je član Gradskog veća za kulturu, sport i obrazovanje, Petar Blagojević, izrazivši zadovoljstvo opredeljenjem umetnika da od „jednog prostora koji je bio zapušten, prljav, na meti vandala, naprave jedno izuzetno mesto, i grad oplemene još jednim umetničkim sadržajem“. Blagojević je dodao i da će Grad, u granicama mogućnostii, pomagati i učestvovati u aktivnostima Udruženja vizuelnih umetnika Užica.

Na izložbi „Doba obnove“ zastupljeni su  radovi umetnika:Marija Žunić (Užice), Marijana Todorović (Užice), Marijana Ćurčić (Užice), Marija Đokić (Užice), Bojana Kostadinović (Užice), Dragan Vićentić (Užice), Uroš Zvizdić (Požega), Filip Baralić (Užice), Aleksandar Dimitrijević (Užice), Danica Jevđović (Užice), Nikola Radosavljević (Užice), Petar Vuković (Užice), Milan Antonijević (Užice), Dejan Clement (Užice), Miloš Vučićević (Užice), Pavle Jovović (Užice), Ana Lazić (Užice), Ana Lazić (Beograd), Vladislava Savić Mijušković (Užice), Veljko Valjarević (Užice), Sanja Cvetić (Užice), Aleksandra Kostić (Užice), Uroš Pavlović (Požega), Vojislav Nedeljković (Požega), Vladimir Antić (Čačak), Slobodanka Milošević (Požega), Nikola Matović (Užice), York Besser (Minhen), Felix Burger (Minhen-Amsterdam), Matze Gorig (Minhen-Berlin), Bianca Kennedy (Minhen), Felix Kraus (Minhen-Berlin), Claudia Larcher (Beč), Anuk Miladinović (Minhen-Bazel), Torsten Muhlbach (Minhen), Siniša Radulović (Podgorica), Biljana Cicvarić (Užice), Jelena Stojanović (Užice), Uroš Đurić (Beograd), Milan Antić (Beograd), Vladimir Milanović (Beograd),Aleksandar Pavlović(Užice), Danica Karaičić(Melburn), Srdjan Ilić(Zlatibor).

M. Nikolić