Press

Dejan Atanacković dobitnik NIN-ove nagrade 2018.

Posted: 15. januara 2018. u 14:14   /   by   /   comments (0)

Dejanu Atanackoviću pripala je NIN-ova nagrada za njegov prevenac, roman „Luzitanija“, saopštio je danas žiri.

U finalu su bili romani „Srodnici“ Jovice Aćina, „Gorgone“ Mire Otašević, „Luzitanija“ Dejana Atanackovića, „Danas je sreda“ Davida Albaharija i „Srebrna magla pada“ Srđana Srdića, a žiri u sastavu Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsednik), odlučio je da ovogodišnje prestižno književno priznanj pripadne Atanackoviću.

Knjiga je izdao zemunski izdavač „Besna kobila“ a svečana dodela nagrade na kojoj će se obeležiti i 83. Rođendan „Nin-a“ biće upriličena 22. Januara u Jugoslovenskoj kinoteci.

„Luzitanija, zamišljena kao utopijski roman, u osnovi je priča o beogradskoj psihijatrijskoj bolnici tokom Prvog svetskog rata koja se nalazila u zgradi poznatoj kao Doktorova kula. Dom za s uma sišavše je tokom okupacije zvanično bio van nadležnosti okupatora koji je tu eksteritorijalnost dodelio bolnici, po svoj prilici, ne bi li se lišio komplikovanih obaveza. U romanu ta minijaturna teritorija postaje parlamentarna republika zasnovana na ukidanju neravnopravnosti između lekara i pacijenta, a pre svega na ideji da razum i ludilo nisu dve suprotstavljene okolnosti, već da se i razumu i ludilu jednako suprotstavlja ljudska glupost. Dok se ludilo vekovima tamniči i kažnjava, glupost se oduvek veliča, slavi i ovlašćuje. Na ovim našim prostorima često je sva nesreća pripisivana nekakvom urođenom, gotovo poslovičnom ludilu, ali to je samo zato što razum i glupost ponekad prave dogovore.“

M.N. / izvor: Agencije