Muzika, Vesti

Deca umetnici u amfiteatru u Sevojnu

Posted: 10. oktobra 2015. u 23:38   /   by   /   comments (0)

Osnovna škola Aleksa Dejović u Sevojnu je prostor školskog dvorišta odnedavno obogatila mestom na kome će se održavati folklorni , dramski nastupi, koncerti ili besedništvo. Amfiteatar u sklopu škole, deo je projekta čijom realizacijom će učenicima i građanima Sevojna biti dostupni kulturni sadržaji na otvorenom. O detaljima vezanim za amfiteatar, aktivnosti učenika i značaju ovog objekta, razgovaramo sa direktorom Osnovne škole u Sevojnu, Vladom Živanovićem.
Kako ste došli na ideju da pokrenete izgradnju amfiteatra u školi?
―Ideja je potekla od činjenice da u školi imamo veliki broj događaja koje se održavaju u školi pa samim tim nisu vidljive javnosti. U školi postoji živa aktivnost gde deca pored školskog programa rade i učestvuju i u drugim aspektima koje treba pokazati i predstaviti. Osnovni cilj je promocija dece i njihovih talenata u raznim sferama: književnim, muzičkim, dramskim i mnogim drugim. Upravo zbog toga je i izgrađen amfiteatar koji je u projektnoj fazi završen ali postoje planovi u smislu nadkrivanja, stavljanja reflektora i slično.
Da li u amfiteatru mogu da nastupe samo učenici sevojničke škole?
―Naravno da ne. Upravo zbog održavanja večernjih nastupa planiramo osvetljavanje amfiteatra. Tako će i uveče moći da se organizuje program bilo da se radi o akustičarskom nastupu dve gitare, deci iz muzičke škole ili horu Učiteljskog fakulteta, promociji knjiga mladih iz Sevojna, slikarstvu. Prostor je otvoren za sve koji u dogovoru sa rukovodstvom škole, žele da promovišu kulturni sadržaj. Škola ima mnogo planiranih aktivnosti a tek u junu ove godine je završena izgradnja. Pre raspusta , tačnije 4. jula, smo uspeli da organizujemo nastup KUD-a, tačnije naših učenika u okviru smotre folklornih grupa u saradnji sa Etno udruženjem Zavičaj iz Zlakuse. Nastup u trajanju od četrdesetak minuta je ujedno bio i prvi događaj u amfiteatru. Tokom leta zbog raspusta nije bilo aktivnosti.


Drugi događaj u amfiteatru je bio nastup dramske sekcije sevojničkih učenika i to 2. oktobra. Tom prilikom deca su odigrala predstavu pod nazivom Psihodrama i na komičan način prikazali događaje iz života poznatih i manje poznatih osoba koje možemo svakodnevno sresti. Kroz igru, deca su kroz oživljen utisak na sceni i same gledaoce povukli u proces psihodrame i psihoterapije. Za uspeh predstave pored učenika, zaslužni su mladi glumci Tijana Karaičić i Dušan Radojičić koji već nekoliko godina rukovode dramskom sekcijom u Osnovnoj školi Aleksa Dejović u Sevojnu. Tijana Karaičić je inače dva puta nagrađena za ulogu u pozorišnoj predstavi Buđenje proleća i to na 48. Festivalu profesionalnih pozorišta  Srbije i na 17. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu. O saradnji sa njima direktor Vlade Živanović je rekao:
―Na naše zadovoljstvo sa Tijanom Karaičić i Dušanom Radojičićem smo napravili dogovor koji je idealan za naše učenike. Sekcija se održava u samoj školi što je od velikog značaja za roditelje koji decu na neke druge aktivnosti moraju da vode u Užice što iziskuje dodatno vreme i novac. Mnogo lakše i pristupačnije je i deci iz Sevojna, jer sami mogu da dođu na časove u prostor na koji su naviknuti. Osim toga Tijanina i Dušanova saradnja sa decom je odlična, urađeno je nekoliko predstava koje su odigrane u školi i koje su nas bukvalno oborile s nogu.


Učenici Muzičke škole Vojislav Lale Stefanović iz Užica gostovali su u amfiteatru 6. oktobra i tom prilikom priredili mini koncert klasične muzike. Pored dece koja su bila u publici, koncert je privukao pažnju i građana Sevojna. Obzirom da je deo ograde školskog dvorišta iza amfiteatra uklonjen, prolaznici su lako mogli da se uključe u praćenja programa . Inače veliki broj muzički talentovane dece iz Sevojna pohađa i muzičku školu u Užicu. O koncertu i saradnji ove dve škole, direktor Muzičke škole Vojislav Lale Stefanović, Nebojša Đuričić je rekao:
―Održavanjem koncerta klasične muzike u Sevojnu želimo da doprinesemo promovisanju amfiteatra koji je idealan za održavanje koncerata i drugih sadržaja .Učenici naše škole prvi put imaju nastup na otvorenom i dopada im se prostor. Saradnju sa školom u Sevojnu ćemo sigurno nastaviti.


Učitelj Radovan Pavlović je učitelj u Osnovnoj školi Aleksa Dejović i rukovodilac tima za marketing. Na pitanje o planovima za saradnju sa drugim ustanovama kao i programskom sadržaju za sledeću godinu, odgovorio je:
―Osnovna škola Aleksa Dejović ima saradnju sa školom glume iz Užica i muzičkom školom. U planu je saradnja sa horom Zlatiborske Vile i sa jednim od vrtića iz Užica odnosno dečijim horom. Za sledeću godinu je planirano besedničko veče koje će se održati 16. maja na dan rođenja pesnikinje Desanke Maksimović. Iskreno se nadamo da će besede koje o Desanki Maksimović govore naši učinici moći da se održe u amfiteatru, koji je vrlo akustičan, tako da će i građani Sevojna pratiti program. Naša škola neguje tradiciju tradiciju veštine govorništva kroz recitatorske sekcije, pesničke večeri i srpski jezik. U planu su i lutkarske predstave na kojima će se predstaviti učenici iz Zlakuse i takmičenje u recitovanju koje se do sada održavalo u TV sali. Amfiteatar je samo još jedan objekat gde se mogu realizovati sve van školske aktivnosti. Pri tome nam je želja da kroz program učenika naše i drugih škola, kao i kroz programe onih koji nisu učenici, našim sugrađanima omogućimo da prate kulturne sadržaje.
Kakvi su planovi vezano za one koji nisu učenici osnovnih škola odnosno za pojedince?
―Prilikom organizovanja kulturni sadržaja dobrodošli su svi koji se bave bilo kojim vidom umetnosti kao što su muzika , pisanje, slikarstvo. Nadam se da ćemo realizovati likovnu koloniju sledeće godine. Imamo štafelaje, grnčarske točkove i plan je da se pozovu učenici Umetničke škole iz Užica koji će se družiti sa decom , pokazivati im tehniku slikanja ili vajanja u saradnji sa našim nastavnikom likovne kulture. Svaki vid saradnje promoviše rad učenika iz Sevojna, omogućava im da se upoznaju i možda zainteresuju za muziku ili slikarstvo ili jednostavno da se zabave.
Želja rukovodstava je da putem kulturnih događaja amfiteatar u školi postane mesto okupljanja učenika,roditelja i građana Sevojna. Amfiteatar u Sevojnu se nalazi u školskom dvorištu ali njegova namena je da bude scena na otvorenom.Upravo iz tih razloga, u dogovoru sa Turističkom organizacijom Užica, deo programa u okviru kulturnog leta naredne godine će planski biti realizovan u amfiteatru, kao i pojedini sadržaji iz programa Gradskog kulturnog centra u Užicu.
Mirjana Milićević