Društvo, Vesti

Dan škole u Sevojnu u čast Ive Andrića

Posted: 11. aprila 2017. u 14:50   /   by   /   comments (0)

U OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu , osnovanoj 9. aprila pre 128 godina, , proslava  Dana škole  je počela  programom za najmlađe učenike. Druženje sa pesnikom Brankom Stevanovićem  je održano u petak 7. aprila, dok je završni deo organizovan za  ponedeljak 10. april. Ove godine je za Dan škole  u višesatnom programu, tematski  obuhvaćena i 125. godišnjica rođenja Ive Andrića.

Posle polaganja cveća na spomen-bistu narodnog heroja Alekse Dejovića čije ime škola nosi, održana je Svečana sednica Nastavničkog veća. Sednici su pored zaposlenih u školi prisustvovali i penzionisani učitelji i nastavnici ove škole. Na sednici su za desetogodišnji staž nagrađeni učitelj Radovan Pavlović, profesorka Rada Radović, Ana Erić zaposlena u računovodstvu škole, dok je učiteljica Jadranka Sepi proslavila 30 godina staža.

Nakon toga, u holu škole, otvorena je dokumentovana izložba posvećena životu i radu Ive Andrića, koja  je prvi put realizovana u Narodnoj biblioteci Užice povodom 50 godina od dobijanja Nobelove nagrade. Izložbu je postavio nastavnik likovnog Goran Marković i ustupljena je školi do 20.aprila. Prisutnim gostima su se rečima dobrodošlice obratile učenice  sedmog razreda, Sara Vučković i Jana Marinović, koje su prisutnima predstavile sadržaj izložbe. Izložbu je otvorila Anđelija Bijelić, predstavnik Narodne biblioteke Užice, koja je  istakla da izložba treba da bude podsticaj deci jer dela Ive Andrića ukazuju da treba duboko da razmišljamo o onome što činimo drugima i onome što želimo da drugi čine za nas.

Nastavak proslave je održan u TV sali škole programom koji su pripremili učenici i  nastavnici. Na bini, za koju je scenografiju uradila vaspitačica Ana Papić iz vrtića Maslačak u Sevojnu, prvo je nastupio hor mlađih učenika. Uz klavirsku pratnju nastavnika muzičkog Srđana Petrovića, izveden je šlager „Čamac na Tisi“ koji je izmamio osmehe i nostalgiju kod publike. Zatim su, takođe uz klavirsku pratnju, izvedeni stihovi pesme Ive Andrića „Otkrivanje“, a strofa  Znajte da sam ja pesma izvora nepresušnog.Pesma velike bede,gladi, bezrazložnog jada, koja oduvek puni mora i kontinente , bilaje svojevrstan uvod za narednu tačku programa. U dramatizaciji pripovetke Ive Andrića „Priča o kmetu Simanu“, učenici osmog razreda, dočarali su period pre austrijske okupacije Bosne i Hercegovine, tačnije 1878. godinu. Ovaj deo programa su pripremile nastavnice srpskog jezika Bojana Otašević i Jelena Ristanović a uloge su poverene učenicima Luki Lučiću, Teodori Selaković, Urošu Jakovljeviću, Ivanu Đokiću i Nikoli Petroviću. Sa velikom ozbiljnošću, snažno i emotivno, u autentičnim narodnim nošnjama, učenici su dočarali odnos sluge i gospodara,kao i prkosa,besa i nemoći kmeta Simana.

Zatim je hor starijih učenika ,  uz klavirsku pratnju, izveo narodnu pesmu sa područja Bosne „Kad procvatu behari“ a posle njih su nastupili polaznici škole glume, učenici prvog, četvrtog, petog i šestog razreda. Autor teksta „Najveća soba“ je glumac Dušan Radojičić, koji je ujedno i pripremao mlade glumce:Anđelu Stikić, Milicu Tešić, Valentinu Petrović, Vidu Pavlović, Milicu Rabasović, Teodoru Karaičić i Sonju Ris. Situacije današnjice, prikazane  odnosima u porodici majke i njenih šest ćerki, kroz podele, svađe i pomirenje, , uspešno su istakle važnost porodice bez obzira na uobičajeni nesklad, pa je  publika reagovala smehom i aplauzima. Misli Ive Andrića su kazivali učenici petog, šestog i osmog razreda: Anđela Vučković, Elena Matijašević, Nemanja Šućurović, Dijana Janković i Anđela Špijunović. Na kraju programa, hor viših razreda uz gitarsku pratnju  nastavnika muzičkog, otpevao je pesmu „S one strane duge“ koju je publika podržala ritmičkim aplauzom.

Na svečanosti povodom Dana škole „Aleksa Dejović“ u Sevojnu, pored roditelja, učitelja, nastavnika i đaka, bili su prisutni i predstavnici Grada Užica Petar Blagojević i Miloje Marić, Gradske opštine Sevojno Milivoje Jeremić i Branka Cerović, sevojničkog sveštenstva otac Vasilije, kao i predstavnici Školskog odbora, Saveta roditelja, Policijske uprave i uspešnih sevojničkih privrednika.

Mirjana Milićević