Umetnost

Dan škole obeležen i sećanjem na Andrića

Posted: 29. novembra 2017. u 22:23   /   by   /   comments (0)

Obeleživši Dan škole, učenici OŠ  „Dušan Jerković“,  oživeli duh Ivinog doba

Osnovna škola ,,Dušan Jerković“ u Užicu proslavila je 25. novembra 2017. godine svoj 62. rođendan. Svečana priredba održana je u amfiteatru Učitelјskog fakulteta, u prisustvu mnogobrojnih gostiju –  saradnika iz Slovenije, predstavnika grada Užica, Školske uprave Užice i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao i učenika, roditelјa i  nastavnika. Ove godine kulturni program je tematski bio usmeren na  doba, život i delo Ive Andrića.

U okviru jednočasovnog programa učenici su dočarali život našeg nobelovca kroz nekoliko celina: podsetili smo se njegove biografije, saznali šta je pisao o deci, o umetnosti, kako je govorio o lјubavi, a kako o čoveku. Osim učenika koji je predstavlјao samog Andrića i učenika koji su iz perspektive savremenih đaka govorili o velikom piscu, u programu su učestvovali i učenici koji su promišlјali o svojim nastavnicima, a videli smo i kako je na sceni predstavlјena Milica Babić, velika Andrićeva lјubav. Program je obogaćen i scenskom tačkom balerine i hip-hop plesača, koji su bili akteri čuvene Andrićeve pripovetke „Aska i vuk“.

Kakav nastavnik ne treba da bude, ako želi da zadobije poverenje svojih učenika, pokazali su učenici u kratkom filmu koji je, zapravo, dramatizacija Andrićeve pripovetke „Crven cvet“, a koliko učenici mogu da postignu, pokazala je učenica Lidija Trmčić, višegodišnja prvakinja Srbije i Balkana u karateu. Nakon svakog segmenta, čuli su se citati o važnim životnim pitanjima koje je, kao Andrić, verno govorio učenik Danilo Lazić, koji je i glumio našeg nobelovca.

Dodelјene su nagrade najuspešnijim učenicima, pobednicima literarnog i likovnog konkursa, kao i jubilarne nagrade zaposlenim radnicima i penzionerima, kao i zahvalnicu Dejanu Hristovskom za nesebično dugogodišnje pomaganje školi. Škola je zvanično potpisala protokol o saradnji sa Osnovnom školom „Stročja Vas“ iz Ljutomera, iz Slovenije, čiji predstavnici su već bili gosti škole prošle školske godine.

Gosti su mogli uživati u najznačajnijim trenucima Andrićevog života, a opštem utisku neprocenjivo je doprineo hor, koji je izborom pesama i interpretacijom oživeo vreme ovog pisca. Zapaženu tačku imali su i predškolci. Oni su svojim nastupom potvrdili Andrićeve reči kojima smo i završili program: „Svaki čovek je potreban“. Kroz muziku, pesmu, glumu, recital – učenici su ponovo oživeli duh Ivinog doba i ponosno predstavili sebe i svoju školu.

R. Pejović, B. Aksentijević, A. Duković