Umetnost

Čeka se ime ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade

Posted: 8. januara 2018. u 10:58   /   by   /   comments (0)

Za ovogodišnju 64. po redu NIN-ovu nagradu u užem izboru našlo se devet romana, interesantno -od devet različitih izdavača. Žiri u sastavu: Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica na mestu predsednika, saopštiće dobitnika ovog prestižnog književnog priznanja  15. januara, a biraće između sledećih koji čine najuži izbor:

Vladimir Pištalo SUNCE OVOG DANA (Agora)
Bojan Krivokapić PROLEĆE SE NA PUT SPREMA (Red Box)
Radovan Beli Marković PLAVA KAPIJA (Albatros plus)
Jovica Aćin SRODNICI (Laguna)
Mira Otašević GORGONE (Geopoetika)
David Albahari DANAS JE SREDA (Čarobna knjiga)
Srđan Srdić SREBRNA MAGLA PADA (Partizanska knjiga)
Miloš Latinović ČETIRI LUDILA (Vulkan)
Dejan Atanacković LUZITANIJA (Besna kobila)

Na konkurs za NINovu nagradu ove godine prijavljen je impresivan broj od sto sedamdeset devet knjiga, a u širim čitalačkim krugovima ovogodišnji favorit je Radovan Beli Marković i njegovo delo „Plava kapija“.

Podsećanja radi, NIN-ova nagrada za književnost prvi put je dodeljena Dobrici Ćosiću , 1954. godine za roman  „Koreni“, a do raspada Jugoslavije dodeljivana je književnicima sa prostora nekadašnje države, bez obzira na nacionalnost i jezičko izražavanje. Trostruki dobitnik ove nagrade je Oskar Davičo, koji je jedini dobio nagradu dve godine uzastopno (1963. i 64. Godine). Dvostruki dobitinici su Dobrica Ćosić, Živojin Pavlović i Dragan Velikić. Nagrada nije dodeljea 1959. godine jer je žiri smatrao da nominovani romani nemaju kvalitet koji zavređuje priznanje, a Daniko Kiš je vratio nagradu 1972. ( za nagrađeni roman „Peščanik“), kao i Milisav Savić, 1991., za roman „Hleb i strah“. Za proteklih šest decenija, samo pet žena pisaca dobilo je NIN-a: Dubravka Ugrešić, 1988, Svetlana Velmar Janković 1995., Grozdana Olujić 2009., Gordana Ćirjanić 2010., i Ivana Dimić 2016.

M.N.