Sport, Vesti

Čedomir Čolić: Entuzijazmom i napornim radom do dobrih rezultata u gimnastici

Posted: 28. maja 2016. u 17:02   /   by   /   comments (0)

Gimnastički klub Sevojno postoji već duži niz godina i uz dobru volju,  trud trenera i mladih gimnastičara  pravi rezultate uprkos finansijskim poteškoćama u kojima se nalazi. O radu kluba, uspesima i planovima razgovarali smo sa trenerom  GK „Sevojno“ Čedomirom Čolićem.

 Koliko imate članova u klubu i u kojim kategorijama?

—Kroz klub  prođe oko 100. dece godišnje od predškolskog uzrasta do srednje škole. Imamo 13. registrovanih devojčica koje nastupaju na zvaničnim  prvenstvima Gimnastičkog saveza Srbije. Imamo sve kategorije: od  predselekcije, prve i  druge selekcije, a jedino u ženskoj konkurencji nemamo seniore. U muškoj konkurencije imamo pionire od 1. do 4. razreda i kadete koji su 1. razred srednje škole. U klubu postoje  selekcije sa kojima možemo da nastupamo bez registracije na takmičenjima Prvenstva regiona, i kroz  programe takmičenja osnovnih škola na opštinskom, okružnom i republičkom nivou.

Gde se održavaju treninzi. U kojim disciplinama gimnastičari najviše provode vremena na treningu?

—Treninge obavljamo ponedeljkom, sredom i petkom u OŠ “Aleksa Dejović” od 18.30 do 20.časova, a u OŠ “Slobodan Sekulić”  utorkom i četvrtkom od 19.30 do 20.30. Subotom i nedeljom držimo duže treninge u sali u Sevojnu jer je ovo takav sport gde mora dugo da se vežba da bi se ostvarili zapaženiji rezultati.

Najviše se  trenira u disciplinama višeboja. Da bi se pripremili  moramo da radimo vežbe snage, baleta, fleksibilnosti. Vežbamo i ritmičku gimnastiku uz razne koreografije.  Takođe radimo  vežbe na gredi i parteru. Gimnastika je komplikovan i naporan  sport za decu i  za trenera. Deca dođu probaju 2. do 3. meseca  i onda uglavnom najuporniji  ostanu.  Klub nema nijednu atestualnu spravu. Sve sprave su uglavnom napravljene uz ogromno zalaganje  mene kao trenera kluba. Radi se od  treninga do treninga, u zavisnosti zašta su deca zaintersovana. Trudimo se da ispoštujemo klasično zagrevanje, vežbe oblikovanja i vežbe na spravama –objašnjava Čedomir Čolić

Kakva su iskustva sa takmičenja  na kojima ste učestvovali do sada?

—Bili smo na 71. ekipnom Prvenstvu države u višeboju u Novom Sadu. Radilo se o takmičenju na preskoku, dvovisinskom razboju, gredi i parteru.  Računa se ekipni plasman, stim što su se  neke devojčice   plasirale i u finale po spravama. Finale je bilo 15. maja, ali zbog lošeg materijalnog stanja kluba nismo mogli da ostanemo da se takmičimo u finalu po spravama.

U Novom Sadu takmičile su se juniorke u sastavu: Slađana Radovanović, Sara Rabasović, Andrijana Andrić, Ana Jeftić i zauzele su ekipno 2.mesto. Kadetkinje su nastupile u sastavu: Lena Bacotić, Jovana Savić, Staša Obradović, Anđela Andrić i one su osvojile ekipno 3. mesto.

Nastupile su i pionirke Sandra Petronijević, Ana Mitrašinović i Isidora Janjić, a njih pripremam da u narednom periodu nastupe u svim spravama kako bi uspeli da ostvarimo neki dobar rezultat. Pretpostavili smo da će biti teško jer su  devojčice  imale veliku tremu.Htele su na početku da odustanu ali su smogle snage da završe učešće na takmičenju. Imali smo i par povreda na razboju, pojedinima su  popucali žuljevi jer nemamo kožice za vežbanje na razboju. Nadamo se da ćemo u narednom periodu uspeti  da ih  nabavimo  da bi uspešnije radili i  na toj spravi– ističe, i nada se boljim uslovima rada,  Čedomir Čolić

Uzeli smo češće i u aprilu na Prvenstvu regiona Centralne Srbije  u Beogradu u muškoj konkurenciji. Kadeti su zauzeli prvo mestou  u višeboju u sastavu: Petar Petrović, Filip Duković i Milan Mirković. Na ovom takmičenju nastupila je i Jana Đurić u disciplini preskok.

Bili smo u Vranju 9. i 10. maja i ekipa devojčica 7. i 8. razred plasirala se  finale republičkog takmičenja gde smo zauzeli ekipno 7. mesto.  U muškoj konkurenciji nastupio je Filip Duković koji je zauzeo 18. mesto i Jovana Savić za uzrast 5.i 6. razred koja je takođe stvarila dobar rezultat.

Kakvi su planovi kluba  za naredni period. Koje je prvo predstojeće takmičenje?

—Imamo u planu da odemo na pripreme, ali sve zavisi od materijalnih uslova kluba. Nadam se da ćemo uspeti da odemo na par dana kako bi se pripremili da na  jesen učestvujemo na otvorenom državnom  prvenstvu u višeboju, kao i u finalu takmičenja  po spravama.

Ako budemo imali sredstava otići ćemo i na  Međunarodni turnir u Novom Sadu koji se održava u decembru. Ima puno takmičenja na kojima bi mogli da učestvujemo, međutim biramo takmičenja jer su veliki troškovi.Prvo predstojeće takmičenje je I kolo  Kupa Srbije  je 15. juna. Nadamo se kada nam uplate novac za 3. i  4. kvartal da ćemo uspeti da odemo na pripreme  kao i na II Kolo kupa Srbije i  Državno prvenstvo.

Šta biste poručili mladima koji bi hteli da se bave gimnastikom kao sportu?

—Gimnastika i atletika su bazični i primarni sportovi. Deca gledaju gimnastiku u vrhunskom svetlu, oni vide da je tu  teško nešto  ostvariti i onda odustaju od toga. Međutim gimnastika može da se koristi kao baza za razvoj psihomotornih sposobnosti,  razvoja snage, brzine okretnosti, otklanjanja deformiteta i pravilno držanje tela. Trebalo bi da svaka škola ima sekciju gimnastike i da se rade bar vežbe iz baleta, korektivna gimnastika, gimnastika disanja i ritmička gimnastika. Ove vidove  gimnastike deca bi trebalo da vežbaju da bi  zdravije izgledala,  što donosi vedro i dobro raspoloženje u ovim tmurnim vremenima– naglašava uz osmeh Čedomir Čolić

P. Marković

Foto: Arhiva GK ”Sevojno”