Najava, Umetnost

Braća Uskoković, zaboravljeni heroji Velikog rata: Predavanje u čajetinskoj biblioteci

Posted: 7. maja 2019. u 10:21   /   by   /   comments (0)

Biblioteka “Ljubiša R. Đenić“ iz Čajetine u sredu, 8. maja, organizuje predavanje  „ (Ne)zaboravljeni sinovi Velikog rata“ posvećeno braći Uskoković: đeneralštabnom potpukovniku Milanu M. Uskokoviću ( 1881-1945) i sanitetskom pukovniku dr Aleksandru M. Uskokoviću ( 1894-1947). Predavanje će održati istoričar Slavoljub Stanković Tale.

Stariji brat književnika i diplomate Milan M. Uskoković poznat pod nadimkom Crnogorac bio je blizak Apisov prijatelj, načelnik štaba Šumadijske divizije. Tokom Velikog rata završio je u nemačkom zarobljeništvu zajedno sa ostalima koji su se našli na francuskom brodu koji je bio potopljen. Život je završio kao direktor Brodarske prometne banke. Mlađi brat Milutina Uskokovića, Aleksandar, kao student medicine višestruko je odlikovan za zasluge na ratištu, na Solunskom frontu. Francuski je đak i upravnik više vojnih bolnica, a nije zastupljen ni u jednoj od knjiga koje se bave ovom temom.

Slavoljub Stanković će publiku upoznati , kako je najavljeno, sa „prvom necenzurisanom biografijom porodice Uskoković koja je predstavljena na IV naučnom skupu Istorija medicine“.

Predavanje počinje u 19 časova, i ulaz je slobodan.

M.Nikolić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.