Najava, Vesti

Bound- izložba radova Tatjane Este u galeriji Reflektor: 26. avgust

Posted: 25. avgusta 2017. u 01:17   /   by   /   comments (0)

Izložba radova Tatjane Este pod nazivom „Bound“ biće otvorena u galeriji Reflektor u Užicu / prostor stare kasarne u Krčagovu/, u subotu, 26. avgusta u 20 časova.

Tatjana Este je umetnica koja je ranih devedesetih emigrirala iz Jugoslavije na Novi Zeland gde je i završila osnovne i master studije na Elam School of Fine Arts, Oklandskog Univerziteta.

Izlagala  je u zemlјi i inostranstvu, a njeni radovi deo su privatnih kolekcija u Australiji, Švajcarskoj, Italiji, Srbiji i na Novom Zelandu. U biografiju je upisal i učešće u više pozorišnih produkcija, dizajnerskih projekata i privatnih umetničkih komisija. Živi i stvara u Melburnu.
„Radovi Tatjane Este su usmereni ka dvojakoj vezi između pojavnosti i onoga što ostaje prikriveno, često se vodeći predstavom fasadne lepote kao prekrivača za prerušavanje iščašenijih i zlokobnijih tonova. Simbolizam objekata, vreme, linija i telo su repetativni elementi Tatjaninog rada. Celovitost evaluacije se dobija kada se pridoda upućenost na kulturno nasleđe, ličnu istoriju i upliv u savremene politike.

Uvezivanjem dva ključna elementa svoje prakse, crteža i instalacije, Tatjana Este stvara novi site-specific rad pod nazivom BOUND, koji će užičkoj  publici biti predstavljen u galeriji Reflektor.

BOUND istraživački propituje psihološki aspekt potiskivanja, autorepresije, pokušavajući da nam osvetli ideju o našoj tamnoj strani, prošrenom polju delovanja negativnog entiteta ekstremne samokritičnosti. Referišući na koncept Roršahove mrlje, rad Tatjane Este pokušava ovom negativnom entitetu da da lice, smeštajući nas u direktno suočavanje sa njime. Publika tako biva izazvana da traga za odgovorom da li možemo, te da li trebamo ikada biti oslobođeni. Nesvesno i nevoljno, suočeni sa ovim radovima postajemo i sami subjekti psihoanalize.

Postoje stvari koje nas vezuju, povezuju, obavezuju, sputavaju tako da ne možemo napred, pa opet integralni su deo našeg identiteta. Do koje cene smo spremni da idemo pre nego što se predamo sopstvenom mraku?

BOUND je empirijski. Tatjanina polazna tačka je lično previranje kroz mračna mesta u mentalnoj palati, delimično sačinjenoj od predstava koje su crtane iz tela, njenim rukama. Međutim, namera umetnice je da kreira širi prostor za tumačenje ljudskog iskustva; kako poput zatvorenika pokušavamo osloboditi sebe od sopstvenog uma. / Galerija „Reflektor“, uvod u izložbu/

M.N. / foto: T.Este, zvanična prezentacija