Umetnost

BORDERLAND esc: Užice, centar savremene umetnosti

Posted: 6. jula 2017. u 22:06   /   by   /   comments (0)

Autor: Biljana Diković

U sredu, 5.jula, otvorena je izložba BORDERLAND esc u dve užičke galerije, Gradskoj galeriji i galeriji Reflektor Udruženja vizuelnih umetnika Užica, u staroj kasarni u Krčagovu.

Miroslav Vergović, urednik programa Gradske galerije, pozdravio je sve ljubitelje umetnosti, goste i izlagače i izrazio zadovoljstvo na prilici da sarađuje na ovom projektu. Akademski slikar, mr Aleksandar Dimitrijević na otvaranju izložbe u Gradskoj galeriji je podsetio da je ovaj projekat za saradnju nastao kao ideja najviše zahvaljujući umetnici Anuk Miladinović iz Bazela, a prilikom razmene umetnika pre dve godine.

Anuk Miladinović je otvorila izložbu u Gradskoj galeriji.

„Veoma sam srećna da vas sve vidim na našoj dvostrukoj izložbi BORDERLAND esc, jednoj koja se održava ovde u Gradskoj galeriji, a drugoj koja će se otvoriti u osam časova u galeriji Reflektor. Želim da se zahvalim svim umetnicima koji su učestvovali, odavde i iz inostranstva, naročito onima koji su danas prisutni i pružili su veliki doprinos izložbi u galeriji Reflektor Udruženja vizuelnih umetnika Užica. Mislim da je to odlična inicijativa i želim im sve najlepše u budućnosti.
Hvala Aleksandru Dimitrijeviću za njegovu viziju, za svu energiju i vreme koje je uložio u ovaj projekat. Bilo mi je veoma veliko zadovoljstvo da radim sa njim.
Hvala Dejanu Klementu, koji je radio sa mnom na koordinaciji proteklih dana, nedelja, meseci, bio je to odličan timski rad.
Hvala Miroslavu Vergoviću za pomoć i divnu atmosferu tokom postavljanja izložbe.
Veoma sam srećna zbog ovog projekta i mislim da je divna mogućnost pružena umetnicima da rade zajedno na jednoj ovako velikoj izložbi. Možete svi biti ponosni na ovo. Takođe mislim da ova izložba promoviše ideju razmene i da na neki način briše granice među nama. Želim vam ugodno veče i nadam se da ćete nam se pridružiti u Galeriji Reflektor gde će izložbu otvoriti sound performans Daniela Dora, gde vas očekuje drugi deo izložbe.“

Kustos Anuk Miladinović odabrala je za ovu izložbu radove 21 umetnika iz Švajcarske, Nemačke, Austrije, Holandije, Crne Gore i Srbije.

Umetnici na Borderland esc: Milan Antić (Beograd), Filip Baralić (Užice), York Besser (Minhen), Felix Burger (Minhen/Amsterdam), Aquil Copier (Amsterdam), Marijana Ćurčić (Užice), Aleksandar Dimitrijević (Užice), Uroš Đurić (Beograd), Daniel Door (Minhen), Matze Görig (Minhen/Berlin), Pavle Jovović (Beograd), Bianca Kennedy (Minhen), Dejan Klement (Užice), Felix Kraus (Minhen/Berlin), Claudia Larcher (Beč), Anuk Miladinović (Minhen/Bazel), Vladimir Milanović (Beograd), Torsten Mühlbach (Minhen), Siniša Radulović (Podgorica), Miloš Vučićević (Užice), Uros Zvizdić (Požega).

Na izložbi BORDERLAND esc posetioci su bili u prilici da vide širok spektar medijskih i poetskih pristupa savremenoj umetnosti. Umetnici su se predstavili instalacijom, performansom, videom, ali nije izostao ni klasični pristup slici, grafici i crtežu. Ovako bogat sadržaj internacionalne izložbe u dva galerijska prostora učinio je da Užice na trenutak postane centar sveta.