Press

Biblioteka u Novoj Varoši dobija novi krov

Posted: 21. juna 2017. u 07:07   /   by   /   comments (0)

U toku su radovi na rekonstrukciji krova, potkrovlјa i tavanskog prostora zgrade Biblioteke „Jovan Tomić“ u centru Nove Varoši. Investicija je vredna 5,7 miliona dinara, radove finansiraju Ministarstvo kulture i Opština Nova Varoš, a izvode neimari lokalnog preduzeća „GMG gradnja“. 

Ugovorom o sanaciji zgrade pod zaštitom države, podignute početkom 20.veka, a renovirane pre 16 godina, predviđena je i zamena krovne grede, satrule i stare čitav vek što je dosada bila dodatna pretnja da se krovna konstrukcija u slučaju većeg snega komletno uruši i sa crepom propadne u prostorije ovdašnje književne riznice.

-Sredstva su obezbedili resorno Ministarstvo, koje je za ovu namenu izdvojilo 4.000.000 dinara, i lokalna samouprava koja će projekat podržati sa oko 1,7 miliona dinara. Realizacijom ovog posla konačno će biti zaštićen knjižni fond od oko 38.000 knjiga , godinama unazad ugrožen zbog prokišnjavanja krovnog pokrivača– kaže direktorka Biblioteke Milana Jelić.

Sredstva Ministarstva kulture odobrena su još prošlog leta i to putem konkursa za sufinansiranje projekata na polјu istraživanja, zaštite i obnove nepokretnog kulturnog nasleđa u Republici Srbiji. Veliki doprinos u obezbeđivanju novca iz državne kase pružila je tadašnja direktorka Nera Čović, nakon čije smrti je projekat privremeno zaustavlјen.

Biblioteka, inače, kao samostalna ustanova deluje od početka oktobra 2003.godine, a mesec dana kasnije smeštena je zgradu u Karađorđevoj ulici u centru grada. Sagrađena je davne 1908.godine sa potrebe državne uprave tadašnjeg otomanskog carstva, a kao vredan spomenik narodnog graditelјstva nalazi se pod zaštitom države i jedan je od najlepših arhitektonskih zdanja u gradu na padinama Zlatara.

http://www.varoske.net/vesti/239/biblioteka-dobija-novi-krov