Društvo

Bajaga iz Plužina trenira tenis na Tari

Posted: 23. jula 2018. u 21:27   /   by   /   comments (0)

Autor: Svetislav Tijanić

Na planini Tari se od 15. do 27. jula, osamnaesti put zaredom, održava Škola prijateljstva „Naša Srbija“ koja je okupila decu iz pet država. Škola prijateljstva „Naša Srbija“ održava se pod pokroviteljstvom kompanije „CRH Srbija“ iz Popovca i Ruskog fonda Svetlane Medvedeve

Ponovo se čuje graja dece i radostan smeh u hotelu „Beli bor“ i oko njega na planini Tari. Ovde se, osamnaesti put zaredom, od 15 do 27. jula, održava tradicionalna Škola prijateljstva „Naša Srbija“ koja je okupila decu iѕ Rusije, Moldavije, Republike Srpske, Crne Gore i iz kosovskih enklava i Paraćina i Popovca iz Srbije. Nikola Kosović, potparol „Naše Srbije“, kaže da će na ovoj planinskoj lepotici boraviti ukupno 174. dece, da se Škola prijateljstva  održava uz podršku Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO), i pod pokroviteljstvom Kompanije CRH Srbija iz Popovca i Ruskog fonda Svetlane Medvedeve, supruge premijera Ruske Federacije.

– Objedinjeni rad sa decom zasnovan je na zajedničkim aktivnostima u radionicama obrazovno-vaspitnog sadržaja pod nazivom „srpsko-ruski kod“. Ovde se kroz upoznavanje sa tradicijom, kulturom, jezikom pa i verom i istorijom narada Srbije i šireg regiona neguje i čuva nacionalni identitet, a održavaju se i radionice zabavno-sportskog sadržaja, – kaže Nikola Kosović, naglašavajući da se na Tari održavaju i škole fudbala, košarke, tenisa, ritmičke gimnastike i borilačkih veština

Sara Grgur

Za decu su posebno zanimljive kreativne radionicama u kojima je ѕastupljena škola muzike, slikanja, etnologije, ekologije i izviđača. Za decu uzrasta devet i deset godina, posebno je zanimljiva etno radionica. i značajno je to što se svojim kućama uvek vrate sa novim saznanjima vezanim za istoriju naroda kome pripadaju. Kratak susret vašeg reportera sa decom iz Plužina, koja tradicionalno učestvuju u ovoj Školi prijateljstva, pokazao je koliko radosti ima u njihovoj priči o onome što su naučili i što se trajno urezalo u njihove glave, o Tari, o novostečenim drugovima iz Rusije, i o druženju sa ostalom decom. Sara Grgur se hvali da je na Tari već drugi put, i da je upoznala nove drugove posebno iz Rusije, s kojima se sporazumevala na ruskom koji se ovih dana uči na Tari. Hvaleći se da je naučila dosta ruskog jezika, ona ponosito kaže:

– Obožavam ovu planinu, ova druženja i ove radionice!

I Nastasja Božović se hvali da se sporazumeva sa vršnjacima iz Rusije, da su sklopili trajna i iskrena prijateljstva, i da su, naravno, razmenili adrese i brojeve telefona.

Slavica Milićević, vaspitač koja je došla na Taru sa decom iz Plužina, objašnjava da je ovog leta u Školu prijateljstva došlo desetoro dece iz Plužina, uzrasta treći i četvrti razred osnovne škole, i jedno dete iz Podgorice. Razgovarali smo samo s njima jer smo imali zanimljiv povod, a i zato što su u tim trenucima druga deca imala obaveze. Zainteresovalo nas je, pre svega, prezime jednog dejana koji želi da bude teniser.

– Da, ja sam Dejan Bajagić ali nisam na muzičkoj radionici, već svakodnevno igram tenis na terenima koje je finansirao Novak Đoković. Muzičar Momčilo Bajagić mi nije ništa, ali smo zemljaci i volim njegovu muziku. Nije mi ništa, ali je moj zemljak, i volim njegovu muziku.

On usput dodaje da mu se drug pre vremena vratio kući sa Tare, i da mu je baš žao. „Nije mogao da izdrži bez roditelja, i šteta. Ovde je baš lepo i zabavno“.

Na Dejanovu priču o zemljacima „nadovezala“ se sa ѕanimljivom pričom i vaspitač Slavica Milićević. On je bila učiteljica MBA košarkaša Bogdana Bogdanovića!

– Da. Bogdan je bio moj učenik u prva tri razreda osnovne škole u Plužinama. Pa su se njegovi roditelji preselili u Beograd gde je nastavio školovanje. Ponosna sam, naravno, Imamo mi dosta poznatih. Pa,- komentariše Slavica Milićević, – jeli Bajaga iz Crne Gore, je li Đoković vodi poreklo iz Crne Gore!

Tara Grubač

Čini se da je među decom iz Plužina najradoznalija Tara Grubač. Na naše pitanje kako se oseća kad boravi na ovoj prelepoj planini čije ime nosi, Tara Grubač kaže: – Super se osjećam. Prija mi to. Nosim ime i naše rijeke Tare. Ali, ne pravim se važna zbog toga.

U nedelju, 22. jula, na Tari je bilo veoma svečano. Za tu priliku, za Srpsko-ruski dan, deca su pripremila program, u kome su pokazala i deo stečenog znanja i naučenih veština tokom boravka na Tari.. Prisustvovala je i delegacija iz Rusije u kojoj su predstavnici Fonda socijalnih i kulturnih inicijativa čiji je osnivač Svetlana Medvedeva.

Foto : S. Tijanić, naslovni foto: Deca iz Plužina na Tari