Sport

Autoslalom bez Užičana kao hleb bez soli i kvasca

Posted: 11. oktobra 2017. u 08:12   /   by   /   comments (0)

Drugi ovogodišnji autoslalom koji se boduje za Šampionat Srbije održan je proteklog vikenda, ponovo u Aranđelovcu na stazi na Bukulji, a iz Užica je ovaj put nastupilo ukupno pet vozača, a među njima i, ponovo uspešni, aktuelni šampion Srbije u ovoj autosportskoj disciplini, pretendent za Zlatnu kacigu, Slobodan Jakovljević. Pravo jesenje vreme, uz kišu koja je padala celog trkačkog dana u subotu 7. oktobra, poništilo je prednost poznavanja staze sa prethodnog autoslaloma i donelo glavobolje gotovo svim takmičarima, posebno onima koji su kao Jakovljević, na stazu izašli sa gumama za suvo vreme. Iako je osvojio prvo mesto u klasi, Slobodan se  rangirao kao treći u generalnom plasmanu, tako da osim slavlja i osećaja satisfakcije svojom vožnjom, te savladavanjem mokre i klizave staze sa osam kapija, šest šikana i 16 čunjeva, priprema za novi izazov: autoslalom u Bajinoj Bašti, 21. oktobra, na kome bi pored titule šampiona Srbije treću godinu za redom, mogao okititi i Zlatnom kacigom.

-U odnosu na uslove koji su bili na stazi, a koji su opet bili jednaki za sve, pobedničko postolje je, ovaj put bilo rezervisano ne samo za vozačke sposobnost, već i za opremljenost auta za mokru stazu. S obzirom da sam vozio sa gumama za suvo vreme, i opet bio treći u generalnom plasmanu, prvi u klasi, nemam ništa da dodam na činjenicu da sam prezadvoljan: i sobom, i organizacijom autoslaloma. Osim izazova staze i neadekvatnih guma, mogu da kažem da sam, ovog puta bio, skoro, pa kao pred avanturom, ali, ono što sam i očekivao: dobru partiju od sebe samog, i to sam i pokazao na stazi, a to mi je i najbitnije. Pehari i priznanja su nešto što se dobija sa strane, ali kad vozač pred sebe postavi cilj, i kada to ostvari, to je za mene najvažniji uspeh. Zbog toga i mogu da kažem, bez obzira što sam bio među favoritima od strane publike, na ovom autoslalomu sam ispunio svoj cilj: opravdao sam svoja očekivanja.

Za ASK Užice reli tim, za koji je nastupao Slobodan Jakovljević, vozili su i Dejan Pejić i Željko Starčević. Pejić je zauzeo peto mesto u generalnom plasmanu, i treće u svojoj, Klasi 6, dok je Starčević bio treći u grupi 1, i drugi u klasi 2.  Ova trojica vozača u klupskom plasmanu osvojila su 9 bodova za ASK Užice reli tim, čime se ovaj užički autosportski klub na kraju aranđelovačkog autoslaloma pozicionirao na treće mesto u klupskom poretku.

Iznenađenje za mnogo iskusnije kolege bila i su još dvojica Užičana, mladi vozači koji su prvi put nastupili na jednom zvaničnom autosportskom takmičenju: Dušan i Mile Đokić, koji su vozili za ASU UE. Dušanova „premijera“prošla je više nego povoljno: ostvario je šesto mesto u generalnom plasmanu, a njihovo učešće donelo je klubu ASU UE četiri boda.

-Godinama unazad pratimo autosportska dešavanja pa smo odlučili i da se okušamo na stazi. Autoslalom je odlična disciplina za sve one koji bi da testiraju svoje sposobnosti, a mnogi naši vozači počeli su upravo na ovakav način. S  obzirom da sam auto spremao dva dana pred trku, pa mi se činilo da ništa neće „ispasti „ kako treba, a na sve to pratilo nas je i kišovito vreme, ali sve se završilo kako treba. Zadovoljan sam, naravno, ne treba tu posebno opisivati osećaj kada prvi put vozite među profesionalcima, i onda većinu njih „ostavite između sebe“. Sad mi se čini da je mnogo njih više bilo iznenađeno mojim plasmanom nego ja sam- rekao je Dušan.

Za njh dvojicu, kao i ostatak užičke autoslalomaške ekipe, takmičenje se nastavlja  u Bajinoj Bašti kojim se završava ovogodišnja sezona, i kada će se konačno utvrditi generalni plasman u domaćem šampionatu. Ovaj autoslalom se boduje i za CEZ / Centralnoevropsku zonu/.

Iz ASK Užice Reli Tim stižu i novosti o učešću dvojice Užičana na predstojećem reliju na Jahorini koji se vozi 14. i 15. oktobra i na kome će nastupiti posada Krčevinac Dejan i Dejan Golić, a prijavu za predstojeće međunarodno autosportsko takmičenje u Bosni i Hercegovini poslala je i posada Tomo Nikitović/ Siniša Milanović iz kluba ASU UE.

M. Nikolić/ Foto: VR6 Photogaphy: Slobodan Jakovljević/ naslovna/, Dejan Pejić